Raskrinkavanje.ba

RTL.hr → Maske koje same ubijaju virus stigle u Hrvatsku! Evo koliko koštaju i koliko ih možete koristiti

20.08.2020
Tekst članka

Masku se može koristiti neograničeno, sve dok se fizički ne uništi ili ne polije vodom

Maske izraelskog proizvođača izgledom ne odudaraju od kirurških jednokratnih maski. No u materijal su inkorporirali bakar oksid s antivirusnim i antibakterijskim svojstvima

''Maske su od danas u distribuciji preko Medike i uskoro bi trebale biti dostupne u ljekarnama. Pojedinačna cijena je oko 40 kuna i nabavili smo 128.000 komada u ovoj pošiljci, no to je tek prva u nizu. Očekujemo još narudžbi, osobito jer su nam se već javili iz Srbije, Mađarske, Austrije i Švicarke da su zainteresirani za kupnju'', kažu iz tvrtke Rinigard koja je uvoznik ovih maski za 24 sata.

Kažu kako će se cijena, ovisno o veličini narudžbi, vjerojatno mijenjati u budućnosti.

Masku se može koristiti neograničeno, sve dok se fizički ne uništi ili ne polije vodom. U kontinuitetu može nositi do tri sata, a potom je treba skinuti, odložiti na ravnu površinu i ostaviti 40 minuta kako bi svojstva materijala neutralizirala patogene.

Izraelski znanstvenici koji su je razvili temeljem tehnologije za izradu zavoja i druge vojne opreme, a specifičnost maske leži u činjenici kako se njezina učinkovitost ne smanjuje s vremenom. Koriste liječnicima, ali i svim ljudima koji se učinkovito žele zaštititi od korona virusa.

Članak indeksiran 03.09.2020. Zadnji put osvježen 03.09.2020.

Ocijenjeno u analizi