Maske koje same ubijaju virus stigle u region

Izvor/medij: BH dijaspora
Ocjena: Manipulisanje činjenicama
Raskrinkano u: Nema dokaza da medicinske maske s bakar-oksidom pružaju bolju zaštitu od koronavirusa nego obične

Masku se može koristiti višekratno, dok se fizički ne uništi, ne polije vodom ili se značajno ne zaprlja.

Maske izraelskog proizvođača su od danas u distribuciji u Hrvatskoj i uskoro bi trebale biti dostupne u apotekama, piše 24sata.hr.

Pojedinačna cijena je oko 40 kuna (10,30 KM), a Hrvatska je nabavila 128.000 komada u ovoj pošiljci, no to je tek prva u nizu.

“Očekujemo još narudžbi, osobito jer su nam se već javili iz Srbije, Mađarske, Austrije i Švicarke da su zainteresirani za kupnju”, pojašnjavaju iz kompanije Rinigard koja je uvoznik za ove maske.

Kažu kako će se cijena, ovisno o veličini narudžbi, vjerojatno mijenjati u budućnosti.

Maska se izgledom ne razlikuje od klasičnih hirurških maski za lice, no prilikom izrade u materijal su inkorporirali bakar oksid s antivirusnim i antibakterijskim svojstvima.

Masku se može koristiti višekratno, dok se fizički ne uništi, ne polije vodom ili se značajno ne zaprlja. Uz svakodnevno nošenje može se koristiti i do mjesec dana.

Maska se u kontinuitetu može nositi do tri sata, a potom je treba skinuti, odložiti na ravnu površinu i ostaviti 40 minuta kako bi svojstva materijala neutralizirala patogene.

Izraelski naučnici koji su je osmislili razvili su je temeljem tehnologije za izradu zavoja i druge vojne opreme, a specifičnost maske leži u činjenici kako se njena učinkovitost ne smanjuje s vremenom. Koriste ljekarima, ali i svim ljudima koji se učinkovito žele zaštititi od koronavirusa.

Članak indeksiran 03. 09. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me