Raskrinkavanje.ba

Sandžačke → Ovo su maske od 600 dinara koje same UBIJAJU VIRUS i uskoro će ih biti i u Srbiji (FOTO)

20.08.2020
Tekst članka

Maske koje same “ubijaju2 koronavirus stigle su u Hrvatskoj. One su od danas u distribuciji, a uskoro bi trebale biti dostupne u apotekama gdje će ih moći kupiti građani. Cijena će iznosit će oko 40 kuna (oko 600 dinara). 

 

Reč je o maskama izraelskog proizvođača koje izgledom ne odudaraju od hirurških jednokratnih maski, ali materijal sadrži bakar oksid s antivirusnim i antibakterijskim svojstvima, pišu hrvatski mediji.

Maska se može nositi s obje strane. Mogu se koristiti više puta, sve dok se ne prolije s vodom ili fizički ne uništi. 

Smatra se kako osoba jednu masku može u prosjeku nositi mjesec dana, a virusi i bakterije koji dođu koji dođu u kontakt s maskom odmah se uništavaju pa su zbog toga nosive više puta.

Vlaga, znoj ili slina ne smanjuju učinak maske, a masku nije potrebno niti sušiti nakon korištenja te ne zahtjeva nikakvo posebno održavanje, poput sterilizacije. 

Maska se u kontinuitetu može nositi do tri sata, a potom je treba skinuti, odložiti na ravnu površinu i ostaviti 40 minuta kako bi svojstva materijala neutralizirala patogene.

Virusi i bakterije se filtriraju u višeslojnoj maski kao i značajno smanjuju kad se nađu u kontaktu s površinom maske.

Sastoji se od troslojne zaštite od kojih je prvo bakarno vlakno na bazi mikro čestica, koje presreće viruse, drugi sloj drži virus zarobljen u sloju i umanjuje njegovo delovanje i inhibira njihove biološke strukture i delovanja, a treći sloj čine bakarna vlakna na bazi mikro čestica i osiguravaju protok čistog zvazduha bez virusa.

Maske su patent izraelske kompanije MedCu, a proizvode se u Kini.

Izvor: Vecernji.hr/BIZLife

Članak indeksiran 03.09.2020. Zadnji put osvježen 03.09.2020.

Ocijenjeno u analizi