Raskrinkavanje.ba

Narodnjaci → U HRVATSKU STIGLE MASKE KOJE SAME UBIJAJU VIRUS: Mogu da se koriste više puta, a evo koliko će koštati!

20.08.2020
Tekst članka

U HRVATSKU STIGLE MASKE KOJE SAME UBIJAJU VIRUS: Mogu da se koriste više puta, a evo koliko će koštati!

U Hrvatsku je stigla pošiljka sa 128.000 maski koje, kako se navodi, same “ubijaju” korona virus, a osmislili su je izraelski naučnici. Maske će danas biti distribuirane u apoteke, koje će ih prodavati za oko 40 kuna (nešto više od 5 evra), preneo je hrvatski portal 24sata.

Iz uvozne firme Rinigard kažu da je ovo tek prva u nizu nabavki i da očekuju narudžbine iz Srbije, Mađarske, Austrije i Švajcarske, koje su se već, kako se navodi, pokazale zainteresovanost za kupovinu na veliko. Cena će zavisiti od količine narudžbine i verovatno će se u budućnosti menjati.

Maska se, navodi se, izgledom ne razlikuje od klasičnih hirurških maski za lice, ali je prilikom izrade u materijal inkorporiran bakar oksid s antivirusnim i antibakterijskim svojstvima, piše portal. Maska se može koristiti višekratno, dok se fizički ne uništi, ne polije vodom ili se značajno ne zaprlja.

Uz svakodnevno nošenje može se koristiti i do mesec dana. Maska se u kontinuitetu može nositi do tri sata, a potom je treba skinuti, odložiti na ravnu površinu i ostaviti 40 minuta kako bi svojstva materijala neutralizovala patogene.

Izraelski naučnici koji su je osmislili razvili su je na osnovu tehnologije za izradu zavoja i druge vojne opreme, a specifičnost maske je u činjenici da se njena efikasnost ne smanjuje s vremenom.

Koriste lekarima, ali i svim ljudima koji se žele zaštiti od korona virusa. Kurir.rs/Tanjug

Članak indeksiran 03.09.2020. Zadnji put osvježen 03.09.2020.

Ocijenjeno u analizi