Raskrinkavanje.ba

Istra IN → U HRVATSKU STIGLE MASKE KOJE SAME 'UBIJAJU' VIRUS Uskoro će biti dostupne u ljekarnama

20.08.2020
Tekst članka

U Hrvatsku su stigle maske izraelskog proizvođača koje izgledom ne odudaraju od jednokratnih kirurških maski, no u materijalu imaju inkorporiran bakar oksid s antivirusnim i antibakterijskim sredstvima, piše 24 sata.

Masku je moguće koristiti višekratno na način da je u kontinuitetu dozvoljeno nošenje od tri sata nakon čega ju je potrebno skinuti, odložiti na ravnu površinu i ostaviti tako 40 minuta kako bi spomenuta svojstva materijala neutralizirala patogene.

Dakle, virusi i bakterije filtriraju se u višeslojnoj maski te se značajno smanjuju kad se nađu u kontaktu s površinom maske. Ukomponirani bakar-oksid omogućuje samočišćenje maske i osigurava nepostojanje rizika od samoinficiranja dodirivanjem površine maske.

maske2.jpg

Specifičnost ove maske koju su proizveli izraelski znanstvenici je u tome što se njena učinkovitost ne smanjuje s vremenom, navodi 24 sata. Dakle, može se koristiti dok se fizički ne uništi, ne polije vodom ili značajno ne zaprlja, a učinak i sigurnost svojstva bakar-oksida potvrđeni su i znanstvenim istraživanjima.

Ove su maske 100% pogodne za recikliranje i odlaganje, a pogodne su i za osjetljivu kožu. Maske bi uskoro trebale biti dostupne u maloprodaji, točnije u ljekarnama, a pojedinačna cijena iznosit će 40 kuna.

 

Foto: RiniGARD

Članak indeksiran 03.09.2020. Zadnji put osvježen 03.09.2020.

Ocijenjeno u analizi