! / Maske koje same ubijaju virus stigle u region

Izvor/medij: Radio Sarajevo
Ocjena: Manipulisanje činjenicama
Raskrinkano u: Nema dokaza da medicinske maske s bakar-oksidom pružaju bolju zaštitu od koronavirusa nego obične

Maske izraelskog proizvođača su od danas u distribuciji u Hrvatskoj i uskoro bi trebale biti dostupne u apotekama, piše 24sata.hr.

Pojedinačna cijena je oko 40 kuna (10,30 KM), a Hrvatska je nabavila 128.000 komada u ovoj pošiljci, no to je tek prva u nizu.

"Očekujemo još narudžbi, osobito jer su nam se već javili iz Srbije, Mađarske, Austrije i Švicarke da su zainteresirani za kupnju", pojašnjavaju iz kompanije Rinigard koja je uvoznik za ove maske.

Kažu kako će se cijena, ovisno o veličini narudžbi, vjerojatno mijenjati u budućnosti.

Maska se izgledom ne razlikuje od klasičnih hirurških maski za lice, no prilikom izrade u materijal su inkorporirali bakar oksid s antivirusnim i antibakterijskim svojstvima.

Masku se može koristiti višekratno, dok se fizički ne uništi, ne polije vodom ili se značajno ne zaprlja. Uz svakodnevno nošenje može se koristiti i do mjesec dana.

Maska se u kontinuitetu može nositi do tri sata, a potom je treba skinuti, odložiti na ravnu površinu i ostaviti 40 minuta kako bi svojstva materijala neutralizirala patogene.

Izraelski naučnici koji su je osmislili razvili su je temeljem tehnologije za izradu zavoja i druge vojne opreme, a specifičnost maske leži u činjenici kako se njena učinkovitost ne smanjuje s vremenom. Koriste ljekarima, ali i svim ljudima koji se učinkovito žele zaštititi od koronavirusa.

Članak indeksiran 03. 09. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me