Raskrinkavanje.ba

24 sata hr → Maske koje same 'ubijaju' virus napokon su stigle u Hrvatsku!

20.08.2020
Tekst članka

Maske izraelskog proizvođača izgledom ne odudaraju od kirurških jednokratnih maski. No u materijal su inkorporirali bakar oksid s antivirusnim i antibakterijskim svojstvima

Maske su od danas u distribuciji preko Medike i uskoro bi trebale biti dostupne u ljekarnama. Pojedinačna cijena je oko 40 kuna i nabavili smo 128.000 komada u ovoj pošiljci, no to je tek prva u nizu. Očekujemo još narudžbi, osobito jer su nam se već javili iz Srbije, Mađarske, Austrije i Švicarke da su zainteresirani za kupnju - pojašnjavaju iz tvrtke Rinigard koja je uvoznik za ove maske.

Kažu kako će se cijena, ovisno o veličini narudžbi, vjerojatno mijenjati u budućnosti.

Foto: privatna arhiva
Maska se izgledom ne razlikuje od klasičnih kirurških maski za lice, no prilikom izrade u materijal su inkorporirali bakar oksid s antivirusnim i antibakterijskim svojstvima.
NASTAVA U KORONI
Vodič za novu školsku godinu: Tko nosi maske, koliko će trajati sat, što ako u školu uđe virus...?
Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Hanau Schoolgirls and schoolboys of the fifth year voluntarily wear protective face masks inside their classroom as schools re-open after summer holidays and the lockdown due to the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) at the Karl-Rehbein high school in Hanau, Germany, August 17, 2020.   REUTERS/Kai Pfaffenbach KAI PFAFFENBACH
Masku se može koristiti višekratno, dok se fizički ne uništi, ne polije vodom ili se značajno ne zaprlja. Uz svakodnevno nošenje može se koristiti i do mjesec dana. Maska se u kontinuitetu može nositi do tri sata, a potom je treba skinuti, odložiti na ravnu površinu i ostaviti 40 minuta kako bi svojstva materijala neutralizirala patogene.

Foto: Privatna arhiva
Izraelski znanstvenici koji su je osmislili razvili su je temeljem tehnologije za izradu zavoja i druge vojne opreme, a specifičnost maske leži u činjenici kako se njezina učinkovitost ne smanjuje s vremenom. Koriste liječnicima, ali i svim ljudima koji se učinkovito žele zaštititi od korona virusa.

Članak indeksiran 03.09.2020. Zadnji put osvježen 03.09.2020.

Ocijenjeno u analizi