Raskrinkavanje.ba

Aktualno HR → Maske koje same „ubijaju” virus stigle u Hrvatsku – doznajte kolika im je cijena!

21.08.2020
Tekst članka

U Hrvatsku su stigle zaštitne maske koje same „ubijaju” koronavirus i uskoro bi trebale biti dostupne u ljekarnama gdje će ih moći kupiti građani.

U ovoj pošiljci je 128.000 komada, a pojedinačna cijena iznosit će oko 40 kuna, piše Večernji list.

- Očekujemo još narudžbi, osobito jer su nam se već javili iz Srbije, Mađarske, Austrije i Švicarke da su zainteresirani za kupnju - objasnili su iz tvrtke Rinigard koja je uvoznik za ove maske.

maska

S obzirom na veličinu narudžbe, cijena maske bi se mogla mijenjati u budućnosti. Maske su izgledom slične klasičnim kirurškim maskama, ali ove maske imaju dva sloja bakar-oksida, spoja koji ima antivirusna i antibakterijska svojstva, a u njima je još jedan filter te u 99,9 posto slučajeva zaustavljaju čestice, piše Večernji.

Maska se može nositi s obje strane. Mogu se koristiti više puta, sve dok ih se ne polije s vodom ili fizički ne uništi.  Smatra se kako osoba jednu masku može u prosjeku nositi mjesec dana, a virusi i bakterije koji dođu u doticaj s maskom odmah se uništavaju pa su zbog toga nosive više puta.
Vlaga, znoj ili slina ne smanjuju učinak maske, a masku nije potrebno niti sušiti nakon korištenja te ne zahtjeva nikakvo posebno održavanje, poput sterilizacije.

aktualno.hr/vecernji.hr

Članak indeksiran 03.09.2020. Zadnji put osvježen 03.09.2020.

Ocijenjeno u analizi