Raskrinkavanje.ba

Republika.rs → MASKE KOJE UBIJAJU KORONU STIŽU U SRBIJU: Izraelsko čudo uskoro i u našoj zemlji

21.08.2020
Tekst članka

Srbija je zainteresovana da na veliko kupi izraelske maske za koje naučnici, koji su ih napravili, tvrde da same ubijaju koronavirus. U Hrvatsku je stigla pošiljka od 128.000 maski, koje su juče distribuirane u apoteke i prodavaće se za 40 kuna (oko 600 dinara), a firma "Rinigard", koja ih uvozi, tvrdi da očekuje narudžbine iz Srbije, Mađarske, Austrije i Švajcarske, koje su pokazale zainteresovanost za kupovinu naveliko. Cena će, kako navode, zavisiti od količine narudžbine i verovatno će se u budućnosti menjati.

Maska se izgledom ne razlikuje od klasičnih hirurških maski za lice, ali je prilikom izrade u materijal ubačen bakar-oksid s antivirusnim i antibakterijskim svojstvima.

Konova izjava uzburkala javnost: Deca će se sigurno zaraziti u školama, a evo šta nas očekuje na jesen

Može se koristiti višekratno, dok se fizički ne uništi, ne polije vodom ili se znatno ne zaprlja. Uz svakodnevno nošenje može se koristiti i do mesec dana. U kontinuitetu, nosi se najviše tri sata. Potom je treba skinuti, odložiti na ravnu površinu i ostaviti 40 minuta kako bi svojstva materijala neutralizovala patogene.

Troslojna zaštita

pixabay.com

Foto: Ilustracija

1. SLOJ

Bakarno vlakno na bazi mikročestica koje presreću viruse

2. SLOJ

Drži virus zarobljen u sloju i umanjuje njegovo delovanje, inhibirajući biološke strukture KOVID-19

3. SLOJ

Bakarna vlakna na bazi mikročestica koja osiguravaju protok čistog vazduha bez virusa

Izraelski naučnici koji su je osmislili razvili su je na osnovu tehnologije za izradu zavoja i druge vojne opreme, a specifičnost maske jeste da se njena efikasnost ne smanjuje s vremenom. Na sajtu proizvođača se navodi da maske imaju učinak od 99,9 odsto kada je u pitanju filtriranje bakterija i smanjenje prisutnosti virusa.

Kako se nosi

Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ

Foto: Ilustracija

- Višekratno, dok se fizički ne uništi

- Uz svakodnevno nošenje može se koristiti i do mesec dana

- U kontinuitetu nosi se najviše tri sata

- Potom masku treba skinuti, odložiti na ravnu površinu i ostaviti 40 minuta

- Kad se fizički uništi, polije vodom ili znatno zaprlja, treba je baciti, iako nije prošlo mesec dana

Srpski telegraf pokušao je juče da dođe do informacije da li Srbija na državnom nivou razgovara o kupovini izraelskih maski, međutim, niko od nadležnih nije mogao da nam to potvrdi, pa čak ni pruži bilo kakvu precizniju informaciju. Jedan od članova kriznog štaba, od kog smo uvek dobijali pouzdane informacije, rekao nam je da prvi put čuje za ovako nešto.

- Mislim da država ne planira kupovinu tih maski. E sad, da li neka apotekarska ili farmaceutska grupacija hoće da ih distribuira u Srbiji, s obzirom na to da je cena, bar ona koja se pominje u medijima relativno niska, to ne znam - objasnio nam je nezvanično naš sagovornik, ne krijući da je, kao stručnjak, skeptičan prema tolikoj efikasnosti izraelskih maski.

Članak indeksiran 03.09.2020. Zadnji put osvježen 03.09.2020.

Ocijenjeno u analizi