Raskrinkavanje.ba

Portal Analitika → Maske koje "same ubijaju virus" stigle u region

20.08.2020
Tekst članka

Maske koje same ubijaju virus od danas se prodaju u Hrvatskoj. Koriste ljekarima, ali i svim ljudima koji žele efiikasnu žele zaštititu od koronavirusa.

- Pojedinačna cijena je oko 5 eura i nabavili smo 128.000 komada u ovoj pošiljci, no to je tek prva u nizu. Očekujemo još narudžbi, posebno, jer su nam se već javili iz Srbije, Mađarske, Austrije i Švajcarke da su zainteresovani za kupovinu – pojašnjavaju iz kompanije koja je uvoznik maski, piše 24sata.

Kažu kako će se cijena, zavisno od količine narudžbe, vjerovatno mijenjati u budućnosti.

Maska se izgledom ne razlikuje od klasične hirurške maski za lice, no prilikom izrade u materijal su inkorporirali bakar oksid s antivirusnim i antibakterijskim svojstvima.

Maskuase može koristiti neograničeno, sve dok se fizički ne uništi ili ne polije vodom. Može se nositi i do tri sata, a potom je treba skinuti, odložiti na ravnu površinu i ostaviti 40 minuta kako bi svojstva materijala neutralizovala patogene.

Izraelski naučnici koji su je osmislili razvili su je putem tehnologije za izradu zavoja i druge vojne opreme, a specifičnost maske leži u činjenici kako se njena djelotvornost ne smanjuje s vremenom.

Članak indeksiran 03.09.2020. Zadnji put osvježen 03.09.2020.

Ocijenjeno u analizi