Raskrinkavanje.ba

Radio Televizija Srbije → Maske koje same "ubijaju" virus stigle u Hrvatsku

20.08.2020
Tekst članka

U Hrvatsku su stigle maske koje same "ubijaju" koronavirus, piše portal "24sata". Maske izraelskog proizvođača izgledom se ne razlikuju od običnih hirurških maski, ali u sebi sadrže bakar-oksid, koji ima antivirusna i antibakterijska svojstva.

Maske koje same "ubijaju" koronavirus uskoro bi trebalo da budu dostupne u apotekama širom Hrvatske.

Maske se po izgledu ne razlikuju od običnih hirurških

Maske se po izgledu ne razlikuju od običnih hirurških

"Pojedinačna cena je oko 40 kuna i nabavili smo 128.000 komada u ovoj pošiljci, ali to je tek prva u nizu. Očekujemo još narudžbina, posebno jer su nam se već javili iz Srbije, Mađarske, Austrije i Švajcarske da su zainteresovani za kupovinu", rekli su iz fabrike "Rinigard", koja je uvoznik maski.

Kažu da će se cena verovatno menjati u budućnosti, u zavisnosti od broja narudžbina.

Maske izraelskog proizvođača izgledom se ne razlikuju od običnih hirurških maski, ali u sebi sadrže bakar-oksid s aktivnim antivirusnim i antibakterijskim svojstvima.

Može se višekratno koristiti, sve dok se fizički ne uništi, ne polije vodom ili se baš ne isprlja. Uz svakodnevno nošenje, može se koristiti čak i do mesec dana.

Maska se u kontinuitetu može koristiti do tri sata, a potom je treba skinuti, odložiti na ravnu površinu i ostaviti 40 minuta kako bi svojstva specijalnog materijala neutralizovala patogene.

Izraelski naučnici koji su je osmislili razvili su je temeljem tehnologije za izradu zavoja i druge vojne opreme, a specifičnost maske leži u činjenici da se njena efikasnost ne smanjuje s vremenom.

Koriste je lekari, ali i svi ljudi koji žele što pouzdanije da se zaštite od koronavirusa.

Članak indeksiran 03.09.2020. Zadnji put osvježen 03.09.2020.

Ocijenjeno u analizi