Raskrinkavanje.ba

Budućnost je sada.lajkaj → U Hrvatsku stigle izraelske maske koje same ubijaju virus

21.08.2020
Tekst članka

U Hrvatsku je stigla pošiljka od 128.000 maski, koja će, kako se navodi, “ubiti” virus corone, a osmislili su je izraelski znanstvenici.

Danas će se maske distribuirati u ljekarnama, koje će ih prodavati za oko 40 kuna, izvijestio je hrvatski portal 24sata.

Uvozna kompanija Rinigard kaže da je ovo tek prva u nizu nabavki i da očekuju narudžbe iz Srbije, Mađarske, Austrije i Švicarske, koje su već, kako se navodi, pokazale interes za kupnju na veliko.

Cijena će ovisiti o količini narudžbe i vjerojatno će se mijenjati u budućnosti.

Maska se, navodi se, po izgledu ne razlikuje od klasičnih kirurških maski za lice, ali bakarni oksid s antivirusnim i antibakterijskim svojstvima ugradio je u materijal tijekom proizvodnje, piše portal.

Maska se može koristiti više puta dok je fizički ne uništi, namaže je vodom ili znatno zaprlja.

Uz svakodnevno nošenje može se koristiti i do mjesec dana.

Maska se može neprekidno nositi do tri sata, a zatim je treba ukloniti, odložiti na ravnu površinu i ostaviti 40 minuta kako bi svojstva materijala neutralizirala patogene.

Izraelski znanstvenici koji su ga dizajnirali razvili su ga na temelju tehnologije izrade zavoja i druge vojne opreme, a specifičnost maske je u tome što se njezina učinkovitost s vremenom ne smanjuje.

Koriste liječnici, ali i svi ljudi koji se žele zaštititi od virusa corone.

Članak indeksiran 03.09.2020. Zadnji put osvježen 30.01.2024.

Ocijenjeno u analizi