DA LI STE ZNALI: Nalepnice na bananama i drugom voću imaju VAŽNO značenje, NIJE ONO ŠTO STE MISLILI

Izvor/medij: Espreso.co.rs
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Raskrinkano u: Šta znače brojevi na naljepnicama koje se stavljaju na voće i povrće?

Deklaracija na voću sadrži važne podatke o načinu uzgoja voća. Kakve sve deklaracije postoje i šta one znače, saznajte u ovom tekstu

Pored eventualnog naziva proizvođača, deklaracija treba da sadrži i broj koji otkriva važne podatke o načinu uzgoja voća. Deklaracije se prvenstveno odnose na voće uvezeno iz inostranstva, a ovo je značenje ovih brojeva:

Nalepnica sa četiri broja

MOGLO BI VAS ZANIMATI

U slučaju ovog voća, koje ima deklaraciju sa četiri broja počev od broja 3 ili 4, znači da je uzgajano veštačkim đubrivima, odnosno po poljoprivrednim pravilima koja važe poslednjih 50 godina. Takvi limuni su na primer označeni sa 4033, dok su banane označene brojem 4011.

Nalepnica sa pet brojeva

Ako na voću nema četiri broja, već pet – od kojih je prvi broj 9, to znači da je voće organski uzgojeno. Ovakva deklaracija garantuje da je voće gajeno bez đubriva i pesticida. Na primer, organski uzgojene banane nose broj 94011.

Prvi broj na deklaraciji je 8

Ovo je možda i najvažnija deklaracija i predstavlja voće koje je genetski modifikovano, a prepoznaje se po pet brojeva, od kojih je prvi uvek cifra 8. Takve banane na sebi imaju broj 84011.

Eko deklaracija

Da bi voće i povrće nosilo oznaku „eko“, moraju biti ispunjeni i uslovi koji se odnose na postupke skladištenja i transporta. Dakle, za razliku od konvencionalno uzgajanog voća i povrća, ne smeju se prskati hemikalijama, zračiti, niti podvrgavati bilo kakvim procesima koji im veštački produžavaju rok trajanja i održavaju izgled svežine.

Razlika između "prirodnog" i "eko"

Postoji razlika između ekoloških i prirodnih proizvoda. Mnogi ljudi, međutim, ne znaju da su prirodni ako su neprerađeni ili samo minimalno obrađeni. Oni, za razliku od ekoloških, nemaju sertifikate, niti se njihova proizvodnja sistematski kontroliše, a nema ni podataka o upotrebi konzervansa.

Članak indeksiran 07. 03. 2023 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me