Raskrinkavanje.ba

Alternativna televizija → Дачић: Београд одбацује наметање рјешења, Дејтон само у изворном облику

21.11.2023
Tekst članka

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је Срни да је за Србију од изузетног значаја очување Дејтонског мировног споразума у пуном и изворном облику, те да Београд одбацује наметање рјешења.

"Србија подржава измјене Дејтонског споразума само уколико се сагласе оба ентитета - Република Српска и ФБиХ и сва три конститутивна народа у БиХ - Срби, Хрвати и Бошњаци", истакао је Дачић.

Према његовим ријечима, свако друго рјешење, укључујући и наметања, Србија одбацује.

"Сваки покушај рушења Дејтона и наметања посебних решења која нису предвиђена овим споразумом, чији је Србија једна од потписница/гараната, представљају опасан пут, односно потенцијални увод у дестабилизацију региона", рекао је Дачић, поводом 28 година од потписивања Дејтонског споразума.

Он је оцијенио да је Дејтонски мировни споразум једини правни оквир за мир у БиХ.

"Република Србија ће наставити да подржава територијални интегритет БиХ и надлежности ентитета, који су предвиђени Дејтонским споразумом и његовим анексима", рекао је Дачић.

Он је истакао да ће Србија снажно остати посвећена развоју сарадње са Републиком Српском у свим областима од заједничког интереса, у складу са Споразумом о специјалним паралелним везама Србије и Републике Српске.

Данас се навршило 28 година од када је у америчкој бази "Рајт Петерсон" у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставноправни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

Пратите нас и путем Вибера

Članak indeksiran 29.11.2023. Zadnji put osvježen 29.11.2023.

Ocijenjeno u analizi