Raskrinkavanje.ba

Princip news → Dačić: Beograd odbacuje nametanje rješenja, Dejton samo u izvornom obliku

21.11.2023
Tekst članka

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je Srni da je za Srbiju od izuzetnog značaja očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma u punom i izvornom obliku, te da Beograd odbacuje nametanje rješenja.

“Srbija podržava izmene Dejtonskog sporazuma samo ukoliko se saglase oba entiteta – Republika Srpska i Federacija BiH i sva tri konstitutivna naroda u BiH – Srbi, Hrvati i Bošnjaci”, istakao je Dačić.

Prema njegovim riječima, svako drugo rješenje, uključujući i nametanja, Srbija odbacuje.

“Svaki pokušaj rušenja Dejtona i nametanja posebnih rešenja koja nisu predviđena ovim sporazumom, čiji je Srbija jedna od potpisnica/garanata, predstavljaju opasan put, odnosno potencijalni uvod u destabilizaciju regiona”, rekao je Dačić, povodom 28 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

On je ocijenio da je Dejtonski mirovni sporazum jedini pravni okvir za mir u BiH.

“Republika Srbija će nastaviti da podržava teritorijalni integritet BiH i nadležnosti entiteta, koji su predviđeni Dejtonskim sporazumom i njegovim aneksima”, rekao je Dačić.

On je istakao da će Srbija snažno ostati posvećena razvoju saradnje sa Republikom Srpskom u svim oblastima od zajedničkog interesa, u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama Srbije i Republike Srpske.

Danas se navršilo 28 godina od kada je u američkoj bazi “Rajt Peterson” u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Izvor: SRNA

Članak indeksiran 29.11.2023. Zadnji put osvježen 29.11.2023.

Ocijenjeno u analizi