Raskrinkavanje.ba

Mondo → Dačić o Dejtonu: Jedini pravni okvir za BiH, izmjene moguće samo ako se svi usaglase

21.11.2023
Tekst članka

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je Srni da je za Srbiju od izuzetnog značaja očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma u punom i izvornom obliku, te da Beograd odbacuje nametanje rješenja.

"Srbija podržava izmene Dejtonskog sporazuma samo ukoliko se saglase oba entiteta - Republika Srpska i Federacija BiH i sva tri konstitutivna naroda u BiH - Srbi, Hrvati i Bošnjaci", istakao je Dačić.

Prema njegovim riječima, svako drugo rješenje, uključujući i nametanja, Srbija odbacuje.

"Svaki pokušaj rušenja Dejtona i nametanja posebnih rešenja koja nisu predviđena ovim sporazumom, čiji je Srbija jedna od potpisnica/garanata, predstavljaju opasan put, odnosno potencijalni uvod u destabilizaciju regiona", rekao je Dačić, povodom 28 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

On je ocijenio da je Dejtonski mirovni sporazum jedini pravni okvir za mir u BiH.

"Republika Srbija će nastaviti da podržava teritorijalni integritet BiH i nadležnosti entiteta, koji su predviđeni Dejtonskim sporazumom i njegovim aneksima", rekao je Dačić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Sponsored by Midas

Midas logo

On je istakao da će Srbija snažno ostati posvećena razvoju saradnje sa Republikom Srpskom u svim oblastima od zajedničkog interesa, u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama Srbije i Republike Srpske.

Danas se navršilo 28 godina od kada je u američkoj bazi "Rajt Peterson" u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sa dva entiteta - Republikom Srpskom i Federacijom BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

(SRNA/MONDO)

Članak indeksiran 29.11.2023. Zadnji put osvježen 29.11.2023.

Ocijenjeno u analizi