Raskrinkavanje.ba

Una ba → Dačić o situaciji u BiH: Srbija protiv nametanja rješemnja, Dejton samo u izvornom obliku

20.11.2023
Tekst članka

On je istakao da će Srbija snažno ostati posvećena razvoju saradnje sa Republikom Srpskom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je, povodom 28 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, izjavio za SRNU da je za Srbiju od izuzetnog značaja očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma u svom punom i izvornom obliku, te da Beograd odbacije nametanje rješenja.

"Republika Srbija podržava izmene Dejtonskog sporazuma samo ukoliko se saglase oba entiteta – Republika Srpska i Federacija BiH i sva tri konstitutivna naroda u BiH – Srbi, Hrvati i Bošnjaci", istakao je Dačić.

Prema njegovim riječima, svako drugo rješenje, uključujući i nametanja, Srbija odbacuje.

"Svaki pokušaj rušenja Dejtona i nametanja posebnih rešenja koja nisu predviđena ovim sporazumom, čiji je Srbija jedna od potpisnica/garanata, predstavljaju opasan put, odnosno potencijalni uvod u destabilizaciju regiona", naglasio je Dačić.

On je ocijenio da je Dejtonski mirovni sporazum jedini pravni okvir za mir u BiH.

"Republika Srbija će nastaviti da podržava teritorijalni integritet BiH i nadležnosti entiteta, koji su predviđeni Dejtonskim sporazumom i njegovim aneksima", rekao je Dačić.

On je istakao da će Srbija snažno ostati posvećena razvoju saradnje sa Republikom Srpskom u svim oblastima od zajedničkog interesa, u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama Srbije i Republike Srpske.

Punih 28 godina navršava se sutra od kada je u američkoj bazi "Rajt Peterson" u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

  • Podijeli:
  •  
  •  
  •  
  •  
Članak indeksiran 29.11.2023. Zadnji put osvježen 29.11.2023.

Ocijenjeno u analizi