Danas je godišnjica NATO bombardovanja, dan koji se ne zaboravlja (VIDEO)

Izvor/medij: 013 info
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: “Milosrdni anđeo” nije ime NATO operacije vazdušnih udara u SRJ

-

Tog 24. marta 1999. Počela je NATO agresija na Saveznu Republiku Jugoslaviju, a već nešto posle 20 sati na Pančevo su pale prve bombe.  Akcija nazvana „Milosrdni anđeo“ je trajala 78 dana i odnela je više od 2500 života.

Pančevo je te 1999. gađano 24 puta sa šezdesetak projektila.  Od prvog dana gađane su Fabrika aviona Utva, vojna baza u okolini Kačareva i Kasarna 5000.

U napadu 4. aprila pogođena je Energana u Rafineriji I tada su poginuli radnici ove fabrike Dejan Bojković, Duško Bogosavljev i Mirko Dmitrović. Nedelju dana kasnije gađana su i skladišna postrojenja Rafinerije.

U blizini Starčeva 1. juna 1999. Poginuli su general pukovnik pilot Ljubiša Veličković, pukovnik Božidar Pejčić i major Svetomir Trifunović.

Noć između 15. i 16. aprila nikada nećemo zaboraviti. Tada su pogođene Petrohemija i Azotara. U operaciji “Milosrdni anđeo” meta su bili rezervoari amonijaka I vinil-hlorid monomera. U vazduh je otišla ogromna količina kancerogenih materija.

Milosrdno je bilo i 18. aprila kada su pogođene tri fabrike južne zone, a zagađenje vazduha je bilo 10.000 puta veće od dozvoljenog.

Bombardovanje je okončano potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu, 9. juna 1999.

 

 

Članak indeksiran 28. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 4 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me