Raskrinkavanje.ba

“Milosrdni anđeo” nije ime NATO operacije vazdušnih udara u SRJ

Tvrdnja da se operacija vazdušnih udara koju je NATO izveo 1999. u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji zvala “Milosrdni anđeo” ponavlja se u medijima još od same operacije. Ipak, riječ je o mitu. Ovaj naziv operacije ne navodi se ni u jednom zvaničnom dokumentu.

Godinama se u javnom diskursu širi tvrdnja da je NATO operacija vazdušnih udara, izvedena 1999. godine u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji, nosila naziv “Milosrdni anđeo”. Ova tvrdnja se u pojedinim medijima ponavlja svake godine još od same operacije, najčešće u periodu oko godišnjice početka vazdušnih udara, 24. marta. 

Primjeri korištenja naziva “Milosrdni anđeo” u kontekstu NATO vazdušnih udara u SRJ 1999. godine mogu se pronaći u medijskim izvještajima koji su stari više od dvije decenije. Nije jasno ko je prvi put upotrijebio taj izraz, ali se u medijima koristi više od dvadeset godina. Recimo, 23.3.2014. godine, na portalu BN objavljen je članak u kom se tvrdi da je NATO bombardovanje nazvano upravo “Milosrdni anđeo”. Istu tvrdnju pronašli smo u člancima koji su do danas objavljeni na brojnim portalima u regionu (2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021), pri čemu se u nekima od njih navodi da je riječ o “ciničnom” ili “zlokobnom” naslovu.

Prvu objavu ove tvrdnje u medijima tokom 2022. pronašli smo u članku od 19. februara na portalu Direktno (.hr). Članak govori o datumima početka različitih oružanih sukoba. 

NATO-ova operacija 'Milosrdni anđeo', odnosno tromjesečno bombardiranje Jugoslavije zbog ratnih zločina na Kosovu počelo je 24. ožujka 1999. - u srijedu.

Ovaj navod isticali/e su tokom 2022. godine i brojni/e nositelji/ke različitih javnih funkcija u Srbiji. Tako je ova tvrdnja objavljena, između ostalog, u saopštenju Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj u Srbiji. Navodio ju je predsjednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić te niz drugih političara/ki (1, 2). 

Uoči godišnjice početka operacije 2022. godine, objavljen je niz članaka u medijima u BiH i regionu u kojima se navodi ista tvrdnja o nazivu NATO operacije.

Šta su činjenice?

NATO je 24. marta 1999. godine započeo operaciju vazdušnih udara u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji. Kako Deutsche Welle navodi, ova operacija trajala je do 10. aprila 1999. i “završila je potpisivanjem vojno-tehničkog sporazuma o povlačenju jugoslavenske vojske i policije s Kosova”.

BBC u članku iz marta 2020. godine ističe da je “povod ove intervencije bio progon Albanaca na Kosovu koji su sprovodile bezbednosne snage Srbije”.

Sama operacija, uprkos učestalo ponavljanoj tvrdnji, nije nosila naziv “Milosrdni anđeo”. 

Kako se navodi u članku portala Peščanik iz 2008. godine, u zvaničnim dokumentima NATO-a nema pomena pojma “Milosrdni anđeo”. 

Operacija protiv SR Jugoslavije koja je počela marta 1999. bila je nazvana “Allied Force”, što bi u prevodu bilo “Saveznička sila” i ni u kom slučaju ne može da se prevede kao “Milosrdni anđeo”. Od trenutka ulaska NATO-trupa na Kosovo i Metohiju, juna 1999, operacija je promijenila ime u “Joint Guardian” (kako se zove i danas), tj. “Telohranitelj” ili “Pridruženi stražar” u najslobodnijem prevodu, što iako malo bliže pojmu “Anđela čuvara” ipak još uvijek ne dozvoljava da se upotrebi kod nas odomaćeni naziv.
(...)
Ukratko, nigdje se ne pominje neki pojam ni izdaleka sličan sintagmi “Angel of Mercy” ili “Merciful Angel”, što bi bili engleski jezički ekvivalenti “Milosrdnom anđelu”.

Netačnim nazivanjem vojne operacije NATO saveza 1999. u SRJ bavio se i Istinomer, portal za provjeru činjenica iz Srbije. Kako navode u analizi objavljenoj u aprilu 2021. godine, ne može se sa sigurnošću tvrditi odakle je potekao navod da je pomenuta operacija nosila naziv “Milosrdni anđeo”. Pretpostavlja se da je termin nastao u Srbiji te da je skovan u propagandne svrhe. Samo porijeklo ovog netačnog naziva, ipak, nije moguće pouzdano utvrditi.

Jedno od objašnjenja nastanka ovog termina odnosi se na eventualni pogrešan prevod, budući da se američka komponenta koja je činila NATO operaciju u SRJ zvala „Plemeniti nakovanj“ ili na engleskom “Noble Anvil”, navodi Istinomer. Riječ “anvil” piše se slično kao “angel”, što je engleska riječ za “anđeo”. 

I političari/ke u Bosni i Hercegovini su netačno nazivali/e NATO operaciju u SRJ “Milosrdni anđeo”. O neutemeljenosti tvrdnje člana Glavnog odbora SDS-a Borisa Šukala pisao je naš partnerski portal Istinomjer u analizi koju možete pročitati ovdje

Dakle, operacija koju je NATO započeo 24. marta 1999. godine u Saveznoj Republici Jugoslaviji nosila je naziv “Saveznička sila”, a ne “Milosrdni anđeo”, kako se to često tvrdi. 

Budući da izvor ove netačne tvrdnje nije moguće utvrditi, članci i objave na društvenim mrežama u kojima se tvrdi da je NATO operacija 1999. godine u SRJ nosila naziv “Milosrdni anđeo” dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Napomena

24.3.2023. Izvještavajući o godišnjici operacije vazdušnih udara koje je NATO izveo 1999. u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji, brojni mediji su u svojim člancima objavili tvrdnje da se operacija zvala “Milosrdni anđeo”. Ovi članci dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

27.3.2023. Mediji koji su u svojim člancima naveli da je operacije vazdušnih udara "poznata u Srbiji" pod nazivom “Milosrdni anđeo”, bez objašnjenja da nije riječ o pravom imenu, dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama. Budući da sadrži ovu formulaciju članku portala Kruševac Grad je naknadno izmijenjena ocjena iz prenošenje lažnih vijesti u manipulisanje činjenicama.

Napomena:

28.3.2022: Portali 24 sedam, Alo online i Alo ispravili su netačne navode u svojim člancima, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

29.3.2022: Portali Espreso, Novosti i Srbija danas ispravili su netačne navode u svojim člancima, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

29.4.2022: Portal Večernje novosti ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

11.11.2022: Portal Politika je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno.

16.11.2022: Portal Direktno (.hr) je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

15.12.2022: Portal Adria je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

27.3.2023. Portal Oslobođenje je ispravio netačne navode u jednom svom članku pa on dobija i ocjenu ispravljeno.

30.3.2023. Portal Hayat je ispravio netačne navode u svojim člancima pa oni dobijaju i ocjenu ispravljeno.

11.10.2023: Članak portala Pressek koji je ocijenjen u ovoj analizi naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga.

8.5.2024: Portal Pink je ispravio netačne navode u dijelu svojih članaka te oni dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

Radio-televizija Vojvodine: U Sremu obeležena 23. godišnjica NATO bombardovanja

SREMSKA MITROVICA - Pre tačno 23 godine, 24. marta 1999 . godine počelo je bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije. Za 11 nedelja, prema nezvaničn...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2023

Gradske info: Milosrdni Дан када смо сви постали мета и када је зло победило разум – НАТО бомбардовање 24. март (ВИДЕО)

На данашњи дан 1999. године, негде после вечере, након одигране партије баскета у крају, ишчекивања још једне епизоде чувене Есмералде и планирања где...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

Srbija danas (.com): (VIDEO) PODRŠKA PRIJATELJSKOJ SRBIJI! Ministarstvo inostranih poslova Rusije na zvaničnom Tviter kanalu podsetilo na 23 GODINE OD NATO AGRESIJE

Na današnji dan, pre 23 godine, 24. marta 1999. godine, počela je vojna akcija NATO-a koja je nosila zvanično ime "Saveznička snaga" i trajala 78 dana...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

Srbin: 78 ДАНА СМРТИ И РАЗАРАЊА: Навршавају се 23год. од почетка НАТО бомбардовања на СРЈ

Година 1999, предвечерје 24. марта. Злокобно завијање сирена најавило је налет "Милосрдног анђела", како је Алијанса назвала своју злочиначку агресију...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 22.03.2023

Svetigora: Milosrdnji Марија М. Радуновић: Косово није само поље

Поводом двадесет четврте годишњице немилосрдног бомбардовања “Милосрдног анђела” Србије и Црне Горе од стране НАТО алијансе и деветнаесте годишњице Ма...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

24 sedam: Prošlo je 23 godine od NATO agresije, srpski sportisti su sa suzama u očima pozivali na mir (FOTO)

Srbija i pamti akciju "Milosrdni anđeo"

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2023

ARTinfo: Dogodilo se na današnji dan

- 1401. U pohodu kroz Aziju i Sredozemlje tatarski vojskovođa Tamerlan osvojio Damask.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

N portal: 78 DANA PAKLA: 23 godine od početka NATO agresije

GODINA 1999, predvečerje 24. marta. Zlokobno zavijanje sirena najavilo je nalet "Milosrdnog anđela", kako je Alijansa nazvala svoju zločinačku agresij...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2023

NoTra: Dogodilo se na današnji dan

- 1401. U pohodu kroz Aziju i Sredozemlje tatarski vojskovođa Tamerlan osvojio Damask.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

Večernje novosti: VIJESTI 0 0 78 DANA SMRTI I RAZARANJA: Navršavaju se 23 godine od početka NATO agresije na SR Jugoslaviju

GODINA 1999, predvečerje 24. marta. Zlokobno zavijanje sirena najavilo je nalet "Milosrdnog anđela", kako je Alijansa nazvala svoju zločinačku agresij...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 23.03.2022

Kerefeke: ŠTA SE SVE DOGAĐALO 24. MARTA KROZ ISTORIJU?

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

Novosti: "SRPSKA DECA SE VIŠE NEĆE SMEJATI": Najstrašnije izjave svetskih zvaničnika dok su bombe padale na našu zemlju (VIDEO)

NA DANAŠNJI dan, pre 23 godine, 24. marta 1999, "Milosrdni anđeo" moćnog NATO-a počeo je sa neba da pravi pakao na zemlji male SR Jugoslavije.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

NS Uživo: NE ZABORAVLJAMO: Na današnji dan počelo je NATO bombardovanje!

Na današnji dan pre 23 godine počelo je NATO bombardovanje tadašnje Savezne rupublike Jugoslavije. Prve bombe agresora pale su upravo na naš Novi Sad.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

Vaseljenska.net: На данашњи дан пре 23 године НАТО 1999. варварски бомбардовао Србију

Не случајно (код натовских злотвора никад нема случајности!), баш на годишњицу почетка злочиначке операције назване цинично „милосрдни анђео“ састали...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

Kosmo: „Ne pamtim bombe, ali svi vidimo šta su za osobom ostavile”

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2023

NS Uživo: DA SE NE ZABORAVI! Na današnji dan pre 24 godine počelo je NATO bombardovanje

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

IN4S: Дан када је “милосрдни анђео” летом изнад Југославије постао “немилосрдни ђаво”

Од првог дана бомбардовања, у црногорским градовима одржавани су протести пркоса на којима су представници СНП-а позивали црногорске власти да јасно о...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2023

Braničevo: Pre 24 godine počelo je NATO bombardovanje

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

Buka: Sjećanje na žrtve: 23 godine od početka NATO bombardovanja Jugoslavije

Prije 23 godine, 24. marta 1999, avioni NATO vojnog saveza počeli su operaciju bombardovanja Srbije, prvi put od nastanka Alijanse bez saglasnosti SB...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

Beta: Na današnji dan 24. mart

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

iskra.co: „СРПСКА ДЕЦА СЕ ВИШЕ НЕЋЕ СМЕЈАТИ“: Најстрашније изјаве светских званичника док су бомбе падале на нашу земљу

НА ДАНАШЊИ дан, пре 23 године, 24. марта 1999, „Милосрдни анђео“ моћног НАТО-а почео је са неба да прави пакао на земљи мале СР Југославије.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2023

Hayat: FILM ‘NIČIJA ZEMLJA’ DOBIO OSKARA: DOGAĐAJI KOJI SU OBILJEŽILI 24. MART

Danas je 24. mart 2023. godine a ovo su bitni događaji iz prošlosti koji su obilježili današnji datum.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 13.03.2022

Između sna i jave: Република Српска снажно уз Русију: скуп подршке братској Русији

Подршка Русији испред споменика цару Николају Другом Романову

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

Leutar: Sjećanje na žrtve: 23 godine od početka NATO bombardovanja Jugoslavije

Prije 23 godine, 24. marta 1999, avioni NATO vojnog saveza počeli su operaciju bombardovanja Srbije, prvi put od nastanka Alijanse, bez saglasnosti SB...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 23.03.2023

Lajk (.rs): SIRENE, SKLONIŠTA I TEROR BEZDUŠNE HORDE Pre 24 godine počela je NATO agresija na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju (VIDEO)

Pre 24 godine, 24. marta 1999. godine u 19 sati i 41 minut, prvi projektili koje su ispalile snage NATO-a pogodili su ciljeve u okolini Prištine.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2023

Dnevnik juga: Još jednom, veliko hvala,HEROJI! Cveće i duboko poštovanje za one koji su u Nato agresiji dali živote za slobodu Srbije

Na Spomen česmu nastradalim leskovačkim borcima, stradalim u ratovima od 1990. do 1999. godine, položeni su venci, povodom obeležavanja 24 godine od p...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2023

Pressek: Na današnji dan, 24. marta

1401. - U pohodu kroz Aziju i Sredozemlje tatarski vojskovođa Tamerlan osvojio je Damask.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

Informer: Dan koji se ne zaboravlja... 23 godine od NATO agresije na Srbiju! "Milosrdni anđeo" 78 dana ubijao Srbe i razarao Srbiju! NEMA GRADA KOJI SE NIJE NAŠAO NA METI!

Danas se navršava 23. godišnjica agresije NATO na Srbiju, odnosno tada Saveznu Republiku Jugoslaviju, koja je počela 24. marta 1999. godine, a trajala...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2023

Gledaj rs: Na današnji dan 24. mart

1401 - U pohodu kroz Aziju i Sredozemlje tatarski vojskovodja Tamerlan osvojio je Damask.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

Novosti: 78 DANA SMRTI I RAZARANJA: Navršavaju se 23 godine od početka NATO agresije na SR Jugoslaviju

GODINA 1999, predvečerje 24. marta. Zlokobno zavijanje sirena najavilo je nalet "Milosrdnog anđela", kako je Alijansa nazvala svoju zločinačku agresij...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

Oslobođenje: Na današnji dan - 24. mart

U Amiensu je 1905. umro francuski pisac Jules Verne, koji je svojim naučnofantastičnim romanima odigrao veliku ulogu u popularizaciji nauke i predvidi...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

Čivijaš radio: Нисмо заборавили, нисмо опростили и знамо ко нам је непријатељ – БОРБА ЗА ИСТИНУ

Србијо памти НАТО злочине, да би знала ко ти је непријатељ

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

B 92: Na današnji dan, 24. mart

1401 - U pohodu kroz Aziju i Sredozemlje tatarski vojskovođa Tamerlan osvojio je Damask.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

Beograd uživo: NA DANAŠNJI DAN POČELO JE NATO BOMBARDOVANJE 1999. GODINE

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

Srbija danas (.com): DA SE NIKADA NE ZABORAVI: Navršava se 23 godine od NATO AGRESIJE nad Jugoslavijom (VIDEO)

Na današnji dan, pre 23 godine, 24. marta 1999. godine, počela je vojna akcija NATO-a koja je nosila zvanično ime "Saveznička snaga" i trajala 78 dana...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 18.01.2022

Vesti-online: Spasla ćerku, ali ostala bez nogu

Sudbina Srbije i sudbina Vesne Stojković (51) iz Vranja u bliskoj su vezi, a to se odnosi i na 1.500 do 2.500 poginulih u NATO agresiji 1999. godine n...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

Novosti: PRVO SAM SRBIN, PA SAM FUDBALER! Kako su naši sportisti legendarnim izjavama probili blokadu u zapadnim medijima (FOTO/VIDEO)

NA DANAŠNJI dan, pre 23 godine, 24. marta 1999. "Milosrdni anđeo" moćnog NATO-a počeo je sa neba da pravi pakao na zemlji male SR Jugoslavije.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2023

Udarna vest: ZLOČIN BEZ KAZNE – 24 godine od NATO agresije na Srbiju! „Milosrdni anđeo“ 78 dana ubijao Srbe i razarao našu zemlju, NEMA GRADA KOJI SE NIJE NAŠAO NA METI!

Danas se navršava 24. godišnjica agresije NATO na Srbiju, odnosno tada Saveznu Republiku Jugoslaviju, koja je počela 24. marta 1999. godine, a trajala...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

Borba: Dan kada je “milosrdni anđeo” letom iznad Jugoslavije postao “nemilosrdni đavo”

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

Pink: DA SE NE ZABORAVI! 'MILOSRDNI ANĐEO' 78 DANA UBIJAO DECU I RAZORIO SRBIJU - Prošlo je tačno 23 godine od NATO bombardovanja

Danas se navršava 23 godine od početka bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ).

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

Informer: MOJA BOJANA JE IMALA SAMO 11 MESECI KADA JU JE NATO UBIO! Ispovest Marije koja je zbog NATO AGRESIJE izgubila dete: Vreme prolazi, ali rana na mom srcu ne zaceljuje

Marija Tošović (44): Bili smo u podrumu naše kuće u Merdaru kada nas je direktno pogodila NATO bomba, poginuli su moj muž i tek rođena ćerka! Ja sam t...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2023

Happy TV: MILOSRDNI ANĐEO ILI PLEMENITI NAKOVANJ? Agresija i zločin NATO pakta!

"Plemeniti nakovanj", "Saveznička sila", ili kolokvijalno "Milosrdni anđeo", bila je operacija napada NATO pakta na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

Jefimija TV: 23 GODINE OD NATO BOMBARDOVANJA SR JUGOSLAVIJE

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 09.01.2023

IN4S: Milosrdni (ВИДЕО) Анђео којем је НАТО откинуо крила: Милица Ракић би данас напунила 27 година

Милица Ракић је рођена у зору 9. јануара 1996. године, и данас би прослављала свој 27. рођендан, али нажалост трагично је страдала од НАТО зликоваца и...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 21.03.2023

Srpska dijaspora: Iz hramova na Štefanplac

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

Republika: DETE KOJE JE UPOZNALO "MILOSRDNOG ANĐELA": Proleće 1999. godine se NE ZABORAVLJA!

Proleće 1999. godine u Saveznoj Republici Jugoslaviji (SRJ) ne treba da zaboravimo, tada je počelo bombardovanje koje je trajalo 78 dana.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 21.03.2023

Vesti-online: Iz hramova na Štefanplac

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

Zaječarska hronika: Da se nikad ne zaboravi – Srcem protiv NATO agresije

Na današnji dan, pre 23 godine, 24. marta 1999. godine, počela je vojna akcija NATO-a na našu zemlju, cinično nazvana “Milosrdni anđeo”.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

Hayat: ‘NIČIJA ZEMLJA’ OSVOJILA OSCAR, UMRO BORIS DVORNIK: EVO ŠTA SE JOŠ DOGODILO NA DANAŠNJI DAN

Danas je 24. mart 2022. godine.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

eBraničevo: Na današnji dan pre 23 godine počela NATO agresija na Srbiju

Vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju počeli su na današnji dan 1999. godine u 19.45 časova.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

Srpska cafe: Najužasnije izjave o bombardovanju SRJ: Srpska djeca se više neće smijati!

Tog 24. marta 1999, “Milosrdni anđeo” moćnog NATO-a počeo je sa neba da pravi pakao na teritoriji SR Jugoslavije.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

Srbin: 78 DANA SMRTI I RAZARANJA: Navršavaju se 23god. od početka NATO bombardovanja na SRJ

Godina 1999, predvečerje 24. marta. Zlokobno zavijanje sirena najavilo je nalet "Milosrdnog anđela", kako je Alijansa nazvala svoju zločinačku agresij...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

Medija centar 16: Власотинце: Обележена 23. годишњица НАТО бомбардовања

Код спомен обележја палима за слободу и част отаџбинеу ратовима 1990 -1999. године у Власотинцу, данас је обележена 23. годишњица НАТО агресија на тад...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.02.2022

Direktno.hr: Provjerili smo kojeg dana u tjednu najčešće počinju ratovi; kada napadaju SAD, Rusija, Izrael...

U jeku ukrajinsko-ruske krize i uslijed brojnih spekulacija kada će krenuti ruski napad na Ukrajinu, američki dužnosnici su nedavno tvrdili kako će ta...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

Moj grad Sremska Mitrovica: Sećanje na žrtve NATO bombardovanja

Polaganjem venaca i cveća na Spomen-ploču u Masarikovoj ulici obeležena je 23. godišnjica od početka NATO bombardovanja. Na dan početka bombardovanja...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 09.03.2022

Alo online: MARTOVSKI MEMOARI: A šta nas čeka 2022.

Mjesec metamorfoze, mjesec promjene - socio-ekonomske, društvene, političke

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

Alo: NEZAPAMĆEN ZLOČIN! 23 GODINE OD NATO AGRESIJE Solana dao znak, a Klark sproveo akciju: "Milosrdni anđeo" 78 dana ubijao decu i razorio Srbiju!

Vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počeli su na današnji dan pre 23 godine. Za 78 dana poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

Zločini nad Srbima: УМРЛА ЈЕ МЕДЛИН ОЛБРАЈТ - ЖЕНА КОЈА ЈЕ ТРАЖИЛА БОМБАРДОВАЊЕ СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ

Медији јављају широм света да је данас 23. марта 2022. године умрла жена-монструм Медлин Облрајт, некадашњи шеф Стејт Департмента (министарства иностр...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 23.03.2023

Alo: SIRENE, SKLONIŠTA I TEROR BEZDUŠNE HORDE Pre 24 godine počela je NATO agresija na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju (VIDEO)

Prošlo je 24 godine od brutalne NATO agresije na SR Jugoslaviju

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2023

Beta: Na današnji dan 24. mart

1999 U 20.00 snage NATO počele su vazdušne udare na SR Jugoslaviju. Tokom 78 bombardovanja, u kojoj je učestvovalo 19 zemalja, prema procenama različi...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2023

Srpska 24: Подсјећање на НАТО агресију 24. МАРТА 1999. ГОДИНЕ: Стихом против насиља и непобједиви дух Срба!

Поводом 24 године од НАТО бомбардовања Србије и Црне Горе и 19 година од погрома на Косову и Метохији, Трибина “Ријеч“ Удружења књижевника Црне Горе (...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 22.03.2022

Politika: Srbija na udaru

Međunarodni sud pravde u Hagu naložio je 16. marta Rusiji da „odmah obustavi vojnu operaciju u Ukrajini”.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

013 info: Danas je godišnjica NATO bombardovanja, dan koji se ne zaboravlja (VIDEO)

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

Adria: Video - Da se ne zaboravi - godišnjica NATO agresije na SRJ

Na današnji dan prije 23 godine počela je NATO agresija na Saveznu Republiku Jugoslaviju, čiji je dio bila i Crna Gora. Tokom neprekidnih 78 dana vazd...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

Espreso.co.rs: 23 GODINE OD POČETKA NATO AGRESIJE NAD JUGOSLAVIJOM: Da se nikad ne zaboravi!

Tačan broj civilnih žrtava nije poznat

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 10.03.2023

Politika: Milosrdni Месец искушења

Март је за Србију и српски народ месец турбулентних догађаја који су обележили историју. Весник преломних политичких збивања, великих искушења и страд...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 22.03.2023

Krusevac Grad: Da se ne zaboravi

.

 • Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2023

Oslobođenje: Na današnji dan: Film "Ničija zemlja" Danisa Tanovića dobio je Oscara

U Amiensu je 1905. umro francuski pisac Jules Verne, koji je svojim naučnofantastičnim romanima odigrao veliku ulogu u popularizaciji nauke i predvidi...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

Borba: Narod još pamti: Godine prolaze, nevino prolivena krv i NATO zločini se ne zaboravljaju!

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

Sirmium info: Sećanje na 24. mart 1999. godine

Sremska Mitrovica – Polaganjem venaca i cveća na Spomen-ploču u Masarikovoj ulici obeležena je 23. godišnjica od početka NATO bombardovanja. Na dan po...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2023

24 sedam: Skoro četvrt veka od bombardovanja SRJ, a posledice i dalje osećamo

Tokom 78 dana stradalo je skoro stotinu dece, 500 civila, hiljadu vojnika, oštećeno objekata u vrednosti nekoliko desetina milijardi dolara

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.03.2023

Glas Srpske: Није шија, него врат

У посљедњих 30-ак година балкански простори били су предмет разних геополитичких игара, по правилу на штету српског народа. Међународно право било је...

 • Prenošenje lažnih vijesti