Власотинце: Обележена 23. годишњица НАТО бомбардовања

Izvor/medij: Medija centar 16
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: “Milosrdni anđeo” nije ime NATO operacije vazdušnih udara u SRJ

Код спомен обележја палима за слободу и част отаџбинеу ратовима 1990 -1999. године у Власотинцу, данас је обележена 23. годишњица НАТО агресија на тадашњи Савезну Републику Југославију, државну заједницу Србије и Црне Горе.

За 78 дана ратних дејстава, са подручја власотиначке општине било је мобилисано 1300 људи. У бомабрдовању је рањено 20, а живот су изгубила шесторица наших суграђана. Комеморативни скуп помен је жртвама НАТО агресије, али и жртвама ратова 90-тих. Обележавање 23. годишњице почео је интонирањем државне химне „Боже правде“. Софија Митић, ученица Основне школе “Браћа Миленковић” у Шишави казивала је “Поносну песму”, а гимназијалка Мила Митић “Пркосну песму”, стихове Добрице Ерића.
“Окупили смо се данас, на 23. годишњицу почетка НАТО бомбардовања тадашње Савезне Републике Југославије, а доминантно Србије, да одамо пошту нашим суграђанима страдалим у ратовима деведесетих. Овај датум већ 23 године представља прилику да изнова подсећамо младе нараштаје на тренутке када је 19 земаља света, удружених у НАТО алијанси, бомбардовало једну малу земљу. Наша Србија, није представљала опасност за најмоћније силе света, али је ипак бомбардована. Иако је важно да гледамо у будућност, никада не смемо да заборавимо оних 78 дана бомбардовања”, рекао је председник власотиначке општине Братислав Петровић.
Он је пре почетка комеморативног скупа примио чланове породица преминулих и представнике борачких удружења. Члановима породица ће, као и претходних година, бити уплаћена једнократна новчана помоћ.
Венце и цвеће на споменик жртвама НАТО агресије и ратовима 90-тих положиле су делегације Министарства одбране и Војске Србије, општине Власотинце, чланови породица погинулих, Удружење ратних ветерана 1999. године, Удружење бораца 90-тих, Удружење резервних војних старешина, Општински одбор СУБНОР-а, Удружење потомака ратника 1912 -1920 и Удружење Херојска 549. моторизована бригаде Цар Душан Силни.

 

Да се присетимо, авиони НАТО пакта су започели тада операцију под називом “Милосрдни анђео”, било је то бомбардовање без преседана, без дозволе Савета Уједињених нација. Ваздушни удари трајали су 78 дана, избуљени су многи људски животи, страдало је око 2500 људи, међу њима и деце. Причињена је велика материјална штета на војне, цивилне и привредне објекте. Уништени су стамбени објекти, путна инфраструктура, аеродроми, болнице, дечји вртићи, школе, споменици културе, мостови. Бомбардоване су рафинерије, уништена је трећина електроенергетског капацитета земље.
Članak indeksiran 25. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 4 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me