Provjerili smo kojeg dana u tjednu najčešće počinju ratovi; kada napadaju SAD, Rusija, Izrael...

Izvor/medij: Direktno.hr
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: “Milosrdni anđeo” nije ime NATO operacije vazdušnih udara u SRJ

U jeku ukrajinsko-ruske krize i uslijed brojnih spekulacija kada će krenuti ruski napad na Ukrajinu, američki dužnosnici su nedavno tvrdili kako će taj napad uslijediti 16. veljače, u srijedu. Ruski veleposlanik u EU Vladimir Čižov odbacio je američka upozorenja i, među ostalim, kazao kako "ratovi u Europi rijetko počinju u srijedu".

Provjerili smo koliko je ta izjava točna i kada obično počinju ratovi? Postoji li neki dan u tjednu kojem su više sklone pojedine svjetske sile?

Prvi svjetski rat počeo je srpskim atentatom na austrougarskog prijestolonasljednika, nadvojvodu Franju Ferdinanda u Sarajevu 28. srpnja 1914. - u utorak.

Njemački napad na Jugoslaviju počeo je, primjerice, 6. travnja 1941. u nedjelju.

Drugi svjetski rat počeo je njemačkim napadom na Poljsku 1. rujna 1939. u petak.

Korejski rat počeo je 25. lipnja 1950. napadom Sjeverne Koreje koju su podržavale Kina i Sovjetski Savez na Južnu Koreju, koja je imala podršku SAD-a - u nedjelju,

Gotovo dvadesetogodišnji Vijetnamski rat počeo je 1. studenoga 1955. - u utorak, nakon što su francuske kolonijalne snage zamijenile američke u borbi s s komunističkim Sjevernim Vijetnamom (koji je imao podršku Sovjetskog Saveza i Kine) .

Arapsko-izraelski rat za nezavisnost počeo je 30. studenoga 1947.  u nedjelju. Sueski ili Drugi izraelsko-arapski rat počeo je 29. listopada 1956.  u ponedjeljak. Šestodnevni, odnosno lipanjski rat između Izraela i Egipta, Jordana, Sirije i Iraka počeo je izraelskim napadom 5. lipnja 1967. u ponedjeljak.

Nadalje, Jomkipurski ili listopadski rat između arapske koalicije predvođene Egiptom i Sirijom protiv Izraela počeo je napadom na Izrael 6. listopada 1973. u subotu.  Libanonski rat, nazvan od Izraela i kao "Operacija Mir za Galileju" počeo je izraelskim napadom  6. lipnja 1982. - u nedjelju na južni Libanon kako bi iz njega istjerao PLO. Drugi libanonski rat počeo je izraelskim upadom u Libanon 12. srpnja 2006. u srijedu.

Zaljevski rat, odnosno invazija SAD-a na Kuvajt i napad na Irak počeo je 2. kolovoza 1990. - u petak, dok je tzv. Drugi zaljevski rat, odnosno američka invazija na Irak počeo 20. ožujka 2003. - u četvrtak.

Rat u Afganistanu, odnosno napad SAD-a i Velike Britanije na Afganistan počeo je 7. listopada 2001. - u nedjelju kao odgovor na teroristički napad na New York 11. rujna, a najčešće je nazivan 'ratom protiv terorizma'.

Za početak Domovinskog rata ima nekoliko datuma. Naime, postoje različita tumačenja kada je stvarno počeo rat između Hrvatske i Srbije, odnosno tada Jugoslavije. Prve barikade, odnosno velikosrpska pobuna u Kninu je izbila 17. kolovoza 1990. u petak. Bitka za Pakrac  bila je 1. ožujka 1991. u petak, dok je 31. ožujka 1991. u nedjelju bio otvoreni sukob na Plitvicama (Krvavi Uskrs) koji su odnijeli i prve žrtve.

NATO-ova operacija 'Milosrdni anđeo', odnosno tromjesečno bombardiranje Jugoslavije zbog ratnih zločina na Kosovu počelo je 24. ožujka 1999. - u srijedu.

Prvi čečenski rat, odnosno rat za nezavisnost Čečenije (koju su na kraju priznali samo Gruzija i Afganistan) počeo je ruskim napadom 11. prosinca 1994. u nedjelju, dok je Drugi čečenski rat počeo je ruskom kopnenom invazijom ruskih snaga 1. listopada 1999. , u petak, kao odgovor na terorističke napade u Rusiji i Dagestanu.  Rusko-gruzijski rat 2008. počeo je pak 7. kolovoza 2008. u četvrtak.

Članak indeksiran 25. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me