MARTOVSKI MEMOARI: A šta nas čeka 2022.

Izvor/medij: Alo online
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Raskrinkano u: “Milosrdni anđeo” nije ime NATO operacije vazdušnih udara u SRJ

Mjesec metamorfoze, mjesec promjene - socio-ekonomske, društvene, političke

Mart ove godine poče sa hladnoćom. Niske temperature, snijeg, sivilo. Nije da smo baš to i priželjkivali, ali da zima još zvanično traje. “Vijesnik proljeća”, vijesnik promjene, mart nam nosi metamorfozu prirode, ali sudeći po mnogo čemu i metamorfozu društva i politike.

Treći mjesec u godini zauzima posebno mjesto u srpskoj istoriji dešavanja, stoga prisjetimo se nekih.

 

 

Vratimo se samo unazad na današnji datum 1991. Tog 9. marta 1991. ustao je narod Srbije, ustali su protiv režima Slobodana Miloševića. Borba za demokratiju koja je bila ugušena suzavcem.

 

Mart 1941. – “Bolje rat nego pakt”

Vratićemo se sada i malo dalje na 27. mart  1941. famozni vojni puč, demonstracije srpskog naroda protiv Trojnog pakta, Hitlera, nacizma i rulja koja uglas uzvikuje: ”Bolje rat nego pakt” i “Bolje rob nego grob”.

 

Mart 1999. i “(NE)Milosrdni anđeo”

NATO sile su 24. marta 1999. otpočeo sa svojom operacijom bombardovanja Beograda nazvavši je “Milosrdni anđeo” iako ničega milosrdnog u tom nije bilo. Još samo jedan mart u nizu koji se slomio na leđima naroda.

 

Mart 2003. – Metak demokratiji

12. mart 2003. u Beogradu obilježili su pucnji u jednog čovjeka, ali ujedno ti pucnji bili su metak i društvu, politici, demokratiji, promjeni. Ubijen je Zoran Đinđić, prvi demokratski izabran predsjednik Srbije.

 

Ovo samo samo neki od značajnijih dogadjaja koji su se odigrali u martu.  “Groznica martovske večeri” tresla je kroz istoriju ne samo srpski narod već i generalno čitavu svjetsku scenu.

 

Vratimo se sada u sadašnjost i sagledajmo trenutnu situaciju kako na “brdovitom Balkanu” tako i u svijetu. Rat, nemiri, prijetnje svjetskoj sigurnosti, tržište na ivici kolapsa, ekološke katastrofe… podugačak niz, a mart tek počeo. Šta je to sa martom? Šta nam nosi ovaj mart 2022. – kakve promjene nas očekuju? Svjetska politička klima se mijenja iz minute u minutu, pa je tako i kurs ove naše “lađe” nepredvidiv. Ostaje nam da nadanje da će ovaj mart iznjedriti promjene, one promjene koje će za svakog biti prihvatljive i one promjene koje se neće lomiti na leđima naroda.

Članak indeksiran 25. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 4 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me