Raskrinkavanje.ba

Info Bijeljina → Danas neradni dan

22.11.2021
Tekst članka

U Republici Srpskoj danas je, prema odluci Vlade Srpske, neradni dan.

Danas neće raditi republički organi i organizacije, organi jedinica lokalne samouprave, javna preduzeća i ustanove, saopšteno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

 

Rukovodioci navedenih organa, kako se navodi, obavezni su da u toku kalendarske godine organizuju rad zbog ostarivanja punog godišnjeg fonda radnih dana.

 

U Republici Srpskoj i juče je bio neradni dan jer se obilježavao Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH koji je republički praznik.

 

U američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu je 21. novembra 1995. godine parafiran Dejtonski mirovni sporazum ili Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

 

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

 

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Parizu, a dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH - 21. novembar republički je praznik i neradni dan u Srpskoj.

Članak indeksiran 12.12.2021. Zadnji put osvježen 12.12.2021.

Ocijenjeno u analizi