DARKO BRKAN KOJI NIŠTA NE ZNA O NOVINARSTVU, SA NEKOLIKO PRIUČENIH NOVINARČIĆA, 'LOVI U MUTNOM': ODAKLE MU NEKOLIKO STANOVA?

Izvor/medij: Hayat
Ocjena: Klikbejt Pristrasno izvještavanje Manipulisanje činjenicama Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija
Raskrinkano u: "Avazova" škola novinarstva

Godinama u Bosni i Hercegovini kao gljive poslije kiše niču nevladine organizacije koje se, pod krinkom raznih programa, platformi, inicijativa i projekata radi tobožnje profesionalne analize važnih društvenih pojava, izdašno finansiraju i iz međunarodnih fondova. Jedna takva na bh. sceni djeluje već odavno pod nazivom “Zašto ne”, a njen predsjednik je Darko Brkan, pod nadimkom “zvezda granta”.  


Samozvani regulator

U novinarskim krugovima potpuno anonimni Brkan odjednom se našao u ulozi “regulatora” i nekoga ko uglednim, referentnim medijima soli pamet i mudruje kako bi trebali raditi. Pri tome Brkan nije novinar niti je završio školu u kojoj se novinarstvo izučava kao zanat.

Nije ga to spriječilo da se postavi kao faktor koji će određivati ko i kakav sadržaj objavljuje i koji će određivati njegovu relevantnost. I to Brkan debelo naplaćuje.

Nezvanično, Brkan je ovaj posao pretvorio i u porodični biznis pa, zajedno s njim, “raskrinkavaju” njegova partnerica Tijana Cvjetičanin i brat Boris.

Samo u ovoj godini od svoje platforme “Raskrinkavanje” inkasirao je 121.685 dolara nakon što je donatore, poput Nacionalne fondacije za demokratiju (“National Endowment for Democracy” - NED), Centra za promociju civilnog društva (CPCD) i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, uvjerio u “iskren i predan” rad na projektima razvoja medijske pismenosti i borbe protiv dezinformacija.

Mediji su još iz vremena Brkanovog angažmana u ugašenom, ali nekada, također, izdašno donatorski podržavanom pokretu “Dosta”, problematizirali, između ostalog, i pitanje kako neko ko se samo zove aktivistom za ljudska prava, “zaradi” nekoliko stanova.

To pitanje je Avaz postavio Brkanu, koji se nalazi u Južnoafričkoj Republici, pa je odgovorio mailom.

- Živim u roditeljskoj kući na Ilidži i ne posjedujem nijednu nekretninu. Moja neto plaća za prošli mjesec je bila 1.141,50 KM - odgovorio je Brkan.

Petočlani tim

Na pitanje kako njegov tek petočlani, široj javnosti uglavnom nepoznati tim može raditi izuzetno obiman i odgovoran posao monitoringa medijskog sadržaja u BiH, potvrdio je da taj broj ljudi nije dovoljan za količinu posla, ali “smatramo da radimo i više nego dovoljno s obzirom na resurse koje imamo”.  

Tvrdi i da se “efikasnost” ovog malobrojnog tima ogleda u tome da je u prvoj godini postojanja analizirao “više od 3.000 članaka, koji su sadržavali medijske manipulacije različitog tipa”.  

Potvrda navoda o donacijama

Na upit o donacijama o kojima su informacije objavljene na portalu “Raskrinkavanje” (55.000 dolara od NED-a, 16.960 od CPCD-a i 49.725 dolara od Ambasade SAD), odgovor smo dobili iz Centra za promociju civilnog društva.

- U okviru USAID-ovog programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), Udruženje “Zašto ne” je, u saradnji s “Oslobođenjem”, realiziralo projekt pod nazivom “Jačanje novinarskih kapaciteta u proizvodnji kredibilnog sadržaja” u navedenom iznosu - potvrdili su iz CPCD-a.

Negira da je porodični biznis

Brkan negira i navode da vodi “porodični biznis”, kao i da iza svega stoji njegova ambicija stvaranja paralelnog sistema legalnim i legitimnim medijskim regulatorima.

- Želimo da pomognemo građanima da se lakše suočavaju s dezinformacijama koje su svakodnevni dio medijske ponude te da dobiju dovoljno informacija da sami mogu prepoznati kvalitetno i nekvalitetno novinarstvo – tvrdi Brkan.(Hayat / Foto: Screenshot)

Članak indeksiran 27. 06. 2019 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me