Raskrinkavanje.ba

NSPM → „Дејли мејл“: Научници са Универзитета у Бостону укрстили су спајк протеин благог Омикрон соја са оригиналним Вухан сојем и створили хибридни сој коронавируса - чија је смртност 80 одсто!

20.10.2022
Tekst članka

Научници са Универзитета Бостон оптужени ду су у лабораторији створили смртоносни нови сој ковида.

Отркивено је да је тим направио хибридни вирус - комбинујући омикрон и оригинални Вухан сој, који је убио 80 одсто мишева у једној студији.

Најновије откриће показује да су истраживања о опасним вирусима настављена у САД, упркос страховима да слична пракса може да покрене пандемију, преноси Дејли мејл.

- Играју се са ватром, ово би требало потпуно забранити - рекао је професор Шмуел Шапира, водећи научник у израелској влади.

У новом истраживању, које још није добило рецензију, тим истраживача из Бостона и Флориде издвојио је омикронов спајк протеин и причврстили га на оригинални сој дивљег типа који се први пут појавио у Вухану на почетку пандемије. Истраживачи су погледали како су мишеви прошли под новим хибридним сојем у поређењу са оригиналном варијантом омикрона.

Међутим, када је слична група глодара била изложена стандардном соју омикрона, сви су преживели и искусили само 'благе' симптоме.

Док омикрон код мишева изазива благу инфекцију која није фатална, вирус који носи назив омикрон С изазива тешку болест са стопом смртности од 80 процената.

Истраживачи су рекли да то значи да, иако је шиљасти протеин одговоран за инфективност, промене у другим деловима његове структуре одређују његову смртност.

 Ако желимо да избегнемо следећу лабораторијску пандемију, императив је да се појача надзор над појачаним истраживањем потенцијалних патогена пандемије - рекао је за Дејли мејл др Ричард Ебрајт, хемичар са Универзитета Рутгерс у Њу Брунсвику.

Ефекти различитих сојева на људске ћелије плућа

Иако се званично верује да се ковид пренео са животиње на човека, вероватно са слепог миша на уличној пијаци у Вухану, неки спекулишу другачије.

Институт за вирусологију у Вухану (ВИВ) обавио је истраживање на сличним сојевима пре него што се вирус појавио у граду.

Неки верују да је вирус који се развија у лабораторији заразио запослене и као резултат тога проширио се у свет.

Научници из Бостона су спровели слична истраживања и посматрали ефекте различитих сојева на људске ћелије плућа које су узгајане у лабораторији.

Kовид се хвата за људске ћелије својим шиљастим протеином и даје упутства здравим ћелијама да производе копије себе.

Научници су измерили колико копија је свака варијанта изазвала стварање здравствених ћелија. Открили су да хибридни сој производи пет пута више вирусних честица од оригиналног омикрона.

(Блиц, Дејли мејл)

Članak indeksiran 14.11.2022. Zadnji put osvježen 30.11.2022.

Ocijenjeno u analizi