Raskrinkavanje.ba

Mondo → Dejton ključan za Srbe i BiH

21.11.2018
Tekst članka

Dejtonski sporazum ključan je za opstanak Srba i BiH, složni su zvaničnici RS.

Prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik ocijenio je da RS ne može biti zadovoljna onim što je ostalo od izvornog Dejtonskog sporazuma i da ga je potrebno vratiti izvornim principima.

Danas su se navršile 23 godine od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak. Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

"Po jednima je Dejtonskim sporazumom zaustavljen rat, drugi su mislili da je to trajno rješenje, a postoje i treći koji su mislili da je to privremeno rješenje i da će doći do unitarne BiH, podjele ili ukidanja", rekao je Krajišnik Srni u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, sve što se dešavalo u prethodne 23 godine od zaključivanja Dejtonskog sporazuma jeste jedna istorija.

"Bilo je traumatičnih poteza jer je bio veliki uticaj nezgrapnih predstavnika međunarodne zajednice koji nisu znali suštinu našeg života", konstatovao je Krajišnik, koji je bio član delegacije Republike Srpske na pregovorima u Dejtonu.

On je istakao da je potrebno napraviti reviziju revidiranog Dejtonskog sporazuma koji danas postoji.

"Ne može ovakav Dejtonski sporazum kakav je sada biti dobra osnova za opstanak BiH, jer je promijenjen 100 puta, uvijek je neko iz njega uzeo šta mu je odgovaralo, uzeo neku nadležnost i prenio na nivo BiH", objasnio je Krajišnik.

On je poručio da BiH ne može funkcionisati ako se nekome nešto nameće i ako se svi u BiH ne uvažavaju.

 

Kalinić: Izvorni Dejton ključan za opstanak Srba

 

Nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić izjavio je da se, što vrijeme više prolazi, pokazuje da je borba za izvorni Dejtonski sporazum i njegove ključne principe suštinska za srpski narod, njegovu ravnopravnost i opstanak u BiH.

"Republika Srpska će se uspješno razvijati, u to sam siguran, ali će se razvijati u okviru one BiH koja je determinisana izvornim Dejtonskim mirovnim sporazumom", rekao je Kalinić.

On je podsjetio da prije 23 godine, kada je donesen Dejtonski sporazum, rukovodstvo Republike Srpske nije bilo do kraja zadovoljno, naročito jer su Srbi prvim tekstom sporazuma bili uskraćeni za mnogo šta.

"Nadam se boljim danima za Republiku Srpsku, da će još više očvrsnuti, da će biti stabilna i da će upravo zahvaljujući iskrenoj, suštinskoj borbi za Srpsku kao ravnopravan entitet u okviru BiH i za srpski narod kao jedan od tri konstitutivna naroda dati rezultate i da ćemo u budućnosti ići samo naprijed i nikako drugačije", rekao je Kalinić u Istočnom Sarajevu.

 

Radmanović: Dejton je ključ mira i opstanka BiH

 

Nebojša Radmanović IZVOR: VEDRAN ŠEVČUK, MONDO.BA

Bivši član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović izjavio je Srni da je Dejtonski mirovni sporazum ključ opstanka i mira u BiH, ali i u regionu i da ga tako treba posmatrati i ubuduće.

"Dejtonski sporazum je mnogo značajniji međunarodni ugovor nego što se predstavlja u BiH, a pogotovo je značajniji nego što se predstavlja u međunarodnim okvirima", rekao je Radmanović.

Radmanović, koji je na oktobarskim izborima izabran za poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, smatra da značaj Dejtonskog sporazuma proizilazi iz toga što BiH više od 20 godina živi u miru.

"Pokušavamo na razne načine da ga protumačimo, a postoje i oni koji pokušavaju da ga izigraju", podsjetio je Radmanović.

Prema njegovim riječima, ako Dejtonski mirovni sporazum bude dosljedno sprovođen, postoji ozbiljna šansa za razvoj ovog prostora.

"U suprotnom, imaćemo problema kao što smo imali i u prethodnih 20 godina", smatra Radmanović.

On je naglasio da su svi problemi koji postoje u BiH zbog pogrešnog tumačenja i pokušaja izigravanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Obrnuto bi bilo da ga svi sprovode onako kako je napisano - imali bismo prosperitetnu zemlju", poručio je Radmanović.

 

Jerković za primjenu izvornog sporazuma

 

Potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković izjavio je da se dosljedno zalaže za primjenu izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma, onako kako je napisan, bez interpretacija.

"Mi znamo da su problematika tog dokumenta aneksi četiri i sedam. Svako u BiH to doživljava na svoj način. Istina, Hrvati se još nisu vratili na prostor Republike Srpske, ali ja sa svoje tačke gledišta, mogu reći da sam nezadovoljan donatorima iz svijeta koji ne ispunjavaju ono što su i potpisali i prihvatili zajedno u Dejtonu 1995. godine", rekao je Jerković u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, međunarodni donatori su usporili pomoć za povratak i obnovu ratom porušenih objekata, a kako ocjenjuje, najviše su stradali Hrvati.

"Zato ću se zalagati za primjenu Dejtonskog sporazuma, prije svega za povratak svakoga na svoje, kao i za obnovu porušene imovine ili pravičnu nadoknadu štete svima bez izuzetka", rekao je Jerković.

On je poručio da će se tokom ovog mandata, kao i u prethodnom, zalagati za sav narod koji je od njega tražio pomoć i koju je mogao da pruži u skladu sa zakonom".

Članak indeksiran 12.12.2021. Zadnji put osvježen 12.12.2021.

Ocijenjeno u analizi