Raskrinkavanje.ba

Vojvodina uzivo → Dešifrujte brojeve: Da li znate šta znače nalepnice na voću?

14.12.2022
Tekst članka

Nalepnice na kori voća, najčešće na bananama, ali i na drugim voćlkama kao što su limun, pomorandža, jabuka. većina ljudi ni ne pogleda, već ih mahinalno skida pre pranja i jela. A i oni koji ih primete ne znaju šta te deklaracije znače.

One nisu zalepljene tek onako bezveze, objašnjavaju stručnjaci. Osim naziva proizvođača, na deklaraciji treba da se nalazi i broj koji otkriva važne podatke o načinu uzgoja tog voća.

Deklaracije se odnose na voće koje je uvezeno iz inostranstva, a ovo je značenje tih brojeva:

Četiri broja
Kod ovog voća koje na sebi ima deklaraciju s četiri broja koja počinje s brojem 3 ili 4, to znači da je uzgajano s veštačkim đubrivima, odnosno po poljoprivrednim pravilima koja su važila u poslednjih pola veka. Takav limun je na primer označen s 4033, dok banane nose brojeve 4011.

Pet brojeva
Ako voće na sebi nema četiri broja, već pet – od kojih je prvi broj 9, to označava da je voće organskog porekla. Takva deklaracija garancija je uzgoja bez đubriva i pesticida. Na primer, organski uzgojene banane nose brojku 94011.

Broj počinje cifrom 8
Ovo je možda i najvažnija deklaracija i predstavlja voće koje je genetski modifikovano, a prepoznaje se po pet brojeva od kojih je prvi uvek oznaka 8.

Na primer, takve banane imaju na sebi brojku 84011, piše 24sata.hr.

Članak indeksiran 06.03.2023. Zadnji put osvježen 06.03.2023.

Ocijenjeno u analizi