Raskrinkavanje.ba

Slobodna Bosna → DETALJI HAPŠENJA U HOTELU "VUČKO" NA JAHORINI: Kako je došlo do sukoba Mirse Švicarca i Damira Mehića

17.01.2018
Tekst članka

Nakon jučerašnjeg hapšenja, Mehiću je već određen pritvor, u koji će biti prebačen čim se završi njegova obrada u FUP-u. Cijeli slučaj je još uvijek u fazi istrage, s obzirom da je Mehić bio u bjekstvu i da nikad nije saslušan.

Za Damirom Mehićem zvanim Bibi iz Tuzle, koji je sinoć uhapšem na lokalitetu Jahorine, bila je raspisana međunarodna potjernica, potvrđeno je danas iz Policijske uprave Istočno Sarajevo.

 

Hapšenje u Hotelu “Vučko“, kako se nezvanično saznaje, Damira Mehića, izvršili su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji s kolegama iz Federalne uprave policije.

 

Nakon lišenja slobode, na osnovu naredbe Osnovnog suda u Sokocu, izvršen je pretres apartmana koji je Mehić koristio, te su pronađeni i oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnih djela za koji se ova osoba sumnjiči.

 

Mehić i oduzeti predmeti su iste večeri predati policijskim službenicima Federalne uprave policije na dalje postupanje, navodi se u saopćenju Policijske uprave Istočno Sarajevo.

 

Mehić se sumnjiči da je počinio krivična djela ugrožavanje sigurnosti i samovlašće.

 

Mediji su objavili da je osumnjičen za ubistvo Emira Džinića, bliskog prijatelja Mirse Švicarca, koji je ubijen u pucnjavi koja se dogodila u centru Tuzle.

 

Detalji obračuna

 

Podsjetimo, Džinić je ubijen u vatrenom okršaju koji se dogodio 22. juna 2013. godine i jedan je od najvećih poslijeratnih mafijaških obračuna u Tuzli.

altPucnjava kod Titanika u kojoj je ubijen Džinić

 

Akteri pucnjave su pripadnici dvije kriminalne grupe, koje su predvodili Mehić, s jedne, i Mersed Hadžić zvani Mirso Švicarac, s druge strane.

 

Tada je u razmjeni vatre ubijen Emir Džinić, blizak prijatelj Mirse Švicarca, dok su teško ranjeni Amir i Nail Hodžić. S druge strane, ranjen je i Denis Rahmanović, uposlenik zaštitarske agencije Flek.

 

Džinić je preminuo na putu do bolnice, dok su dvojica Hadžića, Amir i Nail, te Denis Rahmanović preživjeli ranjavanje.

 

 

Od posljedica ranjavanja u ovoj pucnjavi na putu do bolnice je preminuo Emir Džinić (41) iz Tuzle, inače blizak prijatelj Merseda Hadžića, poznatijeg kao Mirso Švicarac.

altMirso Švicarac i ubijeni Džinić

 

Do pucnjave, koja je stvorila veliku paniku u Tuzli, došlo je oko 20.45 sati kada su za sada nepoznate osobe izišle iz “audija A6” i počele pucati prema Džiniću i braći Hadžić.

 

Pucnjava se dogodila ispred zgrade Titanik, u kojoj Mirso Švicarac ima stan. Prema kazivanju očevidaca, Hadžić je nekoliko minuta prije pucnjave bio u društvu dvojice, Hadžića i Džinića, ali je otišao do stana. Zbog toga, pretpostavlja se, Švicarac je najvjerojatnije bio meta napadača.

Tuzlanska policija je dan kasnije u tuzlanskom naselju Slatina pronašla oštećeni “audi” iz kojeg je pucano.

 

Mnogi su tada sumnjali da je pucnjava rezultat dugogodišnjeg sukoba skupina okupljenih oko Damira Mehića Bibija, s jedne strane, i Merseda Hadžića s druge strane.

altJasenko Hajdarhodžić koji je ubijen u pucnjavi prilikom koje je ranjen Mehić

 

Dugogodišnji sukobi Sukob između Bibija i Švicarca traje još od decembra 2008. godine kada je u tuzlanskom naselju Slavinovići izrešetan “audi Q7”.

 

Tada je ubijen Jasenko Hajdarhodžić, a teško ranjen Damir Mehić. Zbog ovog napada, ubistva i teškog ranjavanja, na zatvorsku kaznu osuđen je Kemal Selimović, koji je tada bio blizak suradnik Mirse Švicarca.

Zbog toga Mehići su sumnjali da iza toga napada stoji upravo Švicarac. I nadolazećim godinama su postojale napetosti između Mehića i Hadžića, koje su prestale kada je Hadžić bio u bijegu i izdržavanju kazne zbog pokušaja ubistva Fatmira Mujaja u Sarajevu.

 

Ali, nakon što je Hadžić izišao na slobodu, Mehić je tvrdio da mu je život ugrožen te da iza svega stoji Mersed Hadžić.

 

Nakon jučerašnjeg hapšenja, Mehiću je već određen pritvor, u koji će biti prebačen čim se završi njegova obrada u FUP-u. Cijeli slučaj je još uvijek u fazi istrage, s obzirom da je Mehić bio u bjekstvu i da nikad nije saslušan.

Članak indeksiran 22.03.2018. Zadnji put osvježen 22.03.2018.

Ocijenjeno u analizi