DO KRAJA 1. MJESECA JUŽINA I ZATOPLJENJE!! Šta nam donosi 2. mjesec i ostatak kalendarske zime?

Izvor/medij: Haber
Ocjena: Klikbejt Pseudonauka Manipulisanje činjenicama Dezinformacija
Raskrinkano u: Anonimni meteorolozi i lažna upozorenja: Šta kaže struka?

Dakle, više-manje monotono vrijeme bez nekih većih vremenskih iznenađenja. Kiše bi jedino trebalo biti na sjevernom Jadranu i Gorskom kotaru tokom sutrašnjeg dana, petka i subote, piše danas u svojoj prognozi prof. Zoran Zadro s meteo stranice Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna.

“Sami kraj ovog mjeseca i veći dio 2. mjeseca donosi prekokret u dugoročnoj sinoptičkoj situaciji, jer se očekuje jačanje anticiklonalnih blokova nad sjeverom i zapadom Evrope. U ovakvim okolnostima veći dio Starog kontinenta, uključujući i našu regiju mogao bi u toku 2. mjeseca imati nekoliko jačih zimskih prodora, koji bi osim u gorju, snijeg ponovno mogli donijeti i u nizine. Vjerovatno će 2. mjesec biti poprilično aktivan s oborinama i dosta turbulentan mjesec“, navodi se u istoj prognozi, uz “ogradu” kako su još, naravno, neizvjesne distribucije oborina i intezitet zahlađenja, koja variraju od umjerenih do onih jače izraženih mogućih ekstrema, kako u pogledu temperatura tako i oborina, prenosi “Doznajemo“…

Međutim svakako bi drugi mjesec mogao biti aktivan po pitanju vremenskih događanja. Ako govorimo o kalendarskoj zimi, ona bi mogla i kalendarski “odraditi nešto posla” – navodi se dalje, uz naglašavanje mogućnosti da bi treći mjesec, posebno njegov prvi donio – mogao donijeti sve osim očekivanog proljetnog vremena!?

Prof. Zadro podsjeća i na narodnu izreku po kojoj “ako siječanj (januar), nije u snijegu, teško dolini, vrtu i brijegu”.

Članak indeksiran 31. 01. 2018 Zadnji put osvježen prije 5 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me