Dobro obratite pažnju – Evo šta znače naljepnice na bananama

Izvor/medij: Narodni lijek
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Šta znače brojevi na naljepnicama koje se stavljaju na voće i povrće?

Na bananama kao i na drugom voću postoje naljepnice koje većina ljudi i ne pogleda niti zna šta znače. Ako i vi spadate u tu skupinu, u ovom članku saznajte šta znači naljepnica na bananama. Postoje tri različite šifre, a skupovi brojeva identificiraju je li voće uzgojeno konvencionalno, organski ili je genetski modificirano.

Živimo u vremenu kada smo okruženi raznim otrovima. Ima ih čak i u hrani koju konzumiramo. No, postoje načini kako da ih izbjegnete…

Kada kupujete voće iz uvoza, obratite pažnju na brojeve na naljepnici.

Naljepnice na bananama

Deklaracije se prvenstveno odnose na voće koje je uvezeno iz inozemstva, a ovo je značenje tih brojeva:

Naljepnica s četiri broja

Kod ovog voća koje na sebi ima deklaraciju s četiri broja koja počinje s brojem 3 ili 4, to znači da je uzgajano s umjetnim gnojivima, odnosno po poljoprivrednim pravilima koja su vrijedila u posljednjih 50-ak godina. Takav limun se na primjer označeni s 4033, dok banane nose brojeve 4011.

Naljepnica s pet brojeva

Ako voće na sebi nema četiri broja, već pet – od kojih je prvi broj 9, to označava da je voće organskog uzgoja. Takva deklaracija garantuje da je voće uzgojeno bez gnojiva i pesticida. Na primjer, organski uzgojene banane nose brojku 94011.

Prva brojka na deklaraciji je 8

Ovo je možda i najvažnija deklaracija te predstavlja voće koje je genetski modificirano, a prepoznaje se po pet brojeva od kojih je prvi uvijek znamenka 8. Takve banane imaju na sebi brojku 84011.

Banane za zdravlje

Banane su pune vlakana, vitamina, proteina i minerala. Zbog svojih energetskih i hranjivih sastojaka zasluženo je dobila prvo mjesto među voćem i trebala bi se naći na svakodnevnom jelovniku svakog čovjeka, bez obzira na godine. Osim što podiže dobro raspoloženje i vraća nam energiju, banane imaju i brojne druge prednosti koje možete pročitati na ovom linku.

Članak indeksiran 06. 03. 2023 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me