DODIK: BIH OD DANAS ZVANIČNO NE PRIZNAJE SAMOPROGLAŠENO KOSOVO

Izvor/medij: Princip
Ocjena: Manipulisanje činjenicama Dezinformacija
Raskrinkano u: Predsjedništvo BiH nije bilo “jednoglasno protiv priznanja Kosova”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da BiH od danas zvanično ne priznaje samoproglašeno Kosovo.


Dodik je novinarima u Istočnom Sarajevu rekao da će ta odluka biti sprovedena nakon objavljivanja u Službenom glasniku, da je formalnopravna činjenica i odluka koja će biti obavezujuća za postupanje svih organa.

"Od danas BiH zvanično ne priznaje samoproglašeno Kosovo", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je na prošloj sjednici Predsjedništva hrvatski član Željko Komšić predložio odluku da BiH priznaje samoproglašeno Kosovo kao nezavisnu državu, ali da ona tad nije podržana.

Dodik je objasnio da je, prema Poslovniku o radu Predsjedništva BiH, Komšićev prijedlog odluke o priznanju samoproglašenog Kosova bio obavezujuća tačka dnevnog reda prve naredne, odnosno današnje sjednice, te da nije prošao.

Prema Dodikovim riječima, Komšić i bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović pokušali su da skinu sa dnevnog reda ovu tačku, ali ih je podsjetio da bi to značilo kršenje poslovnika o radu.

"Kada su vidjeli da mora na dnevni red, Komšić je rekao da povlači odluku, ali to više nije bila njegova odluka, to je bila odluka Predsjedništva koja je trebalo da se potvrdi ili odbije. I ona je odbijena, što znači da je formalno-pravno gledano odbijena odluka o priznanju samoproglašenog Kosova jer nije bilo dovoljno glasova da se podrži", istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva je precizirao da je prilikom odlučivanja bio protiv, Komšić nije glasao, a Džaferović je bio uzdržan.

"To formalnopravno i suštinski znači da BiH odlukom Predsjedništva nije priznala samoproglašeno Kosovo", konstatovao je Dodik i istakao da će ova odluka biti obavezujuća za postupanje svih organa BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH izrazio je zadovoljstvo što je Komšić pokrenuo pitanje priznanja samoproglašenog Kosova i što se BiH o tome opredijelila.

DODIK: DNS JE I DALJE NAŠ PARTNER​

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da DNS, što se tiče SNSD-a, ostaje koalicioni partner ove stranke i da lider DNS-a Nenad Nešić nije smijenjen sa pozicije direktora "Puteva" Republike Srpske, nego da je podnio ostavku iz zdravstvenih razloga.

"On je podnio ostavku tvrdeći da obaveze koje tamo postoje u ovom trenutku prevazilaze njegovo zdravstveno stanje. To je ono što smo mi čuli. Spekulacije su razne i ja o njima ne bih", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Dodik je istakao da DNS, što se tiče SNSD-a, ostaje koalicioni partner ove stranke i da je odluka o koaliciji na DNS-u.

"Mi mislimo da nakon izvjesnog vremena ponovo sjednemo sa DNS-om i da razgovaramo o našoj koalicionoj saradnji. Nemamo namjeru nikoga da smjenjujemo iz DNS-a. Svi oni ostaju na svojim pozicijama, a Nešiću smo rekli da može za mjesec dva dana, kada završi ljekarski tretman, da dođe da se dogovaramo o njegovom budućem angažmanu", rekao je Dodik.

On je naveo da je imenovan vršilac dužnosti i da će nakon izbora ili 60 dana biti raspisan konkurs za direktora Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske" i da Nešić može da se pojavi na konkursu i da se o tome odlučuje u proceduri koja je predviđena.

Osvrćući se na mogućnost da DNS ode u opoziciju, Dodik je rekao da bi to bilo loše.

"Bilo bi loše i štetno da DNS ode u opoziciju, ali to je odluka njihovih organa. Pozivam ih da ostanu u koaliciji", poručio je Dodik.

On je dodao da će, ukoliko DNS odluči da, ipak, ode u opoziciju, poštovati njihovu odluku.

"Svaki od njihovih funkcionera koji bude podnio ili tražio ostavku, mi ćemo to prihvatiti, ako ne budu podnijeli, mi ih nećemo razrješavati", rekao je Dodik, te dodao da SNSD nema nijedan razlog da izražava nezadovoljstvo saradnjom sa DNS-om.

Dodik je istakao da jedno direktorsko mjesto ne smije da bude razlog za prestanak saradnje.

"Potpuno je pogrešno stvar locirati na teren SNSD-a jer je Nešić podnio ostavku iz ličnih razloga. Ako mjesto direktora `Puteva` pripada DNS-u mi ćemo to poštovati i imenovali smo vršioca dužnosti dok se ne sprovede procedura", rekao je Dodik i ponovio da i Nešić, kada riješi svoje zdravstvene probleme, može konkurisati na tu poziciju i da ne vidi razloga za dizanje tenzija.

Dodik je naveo da DNS ima svoje partijske organe i da to poštuje i da će poštovati odluku Predsjedništva te stranke i njenih organa.

Nadzorni odbor "Puteva Republike Srpske" imenovao je Davora Kostreševića za vršioca dužnosti direktora u ovom preduzeću, objavio je ATV. Kosterešević je na toj funkciji naslijedio Nenada Nešića, koji je juče podnio ostavku.


/SRNA/

Članak indeksiran 19. 10. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me