Predsjedništvo BiH nije bilo “jednoglasno protiv priznanja Kosova”

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Novinska agencija Republike Srpske (SRNA) objavila je tvrdnju da su tri člana Predsjedništva BiH glasali protiv priznanja nezavisnosti Kosova. Neki mediji su izvijestili i da je Predsjedništvo “donijelo odluku o nepriznavanju Kosova”. Transkript sjednice PBiH otkriva da nijedna od ovih tvrdnji nije tačna.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 17.09.2020. održalo 16. redovnu sjednicu na kojoj su tri člana tog tijela glasala o prijedlogu odluke da Bosna i Hercegovina prizna nezavisnost Kosova. Odluku je predložio Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva, koji je zajedno sa Šefikom Džaferovićem, bošnjačkim članom Predsjedništva, glasao za tu odluku. Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva, glasao je protiv. S obzirom da nije postignut konsenzus potreban da se donese odluka, ona se - u skladu sa poslovnikom ovog tijela - automatski našla na dnevnom redu 17. redovne sjednice Predsjedništva, koja je održana 15.10.2020. 

Sjednica je tog dana počela u 13h, a novinska agencija Republike Srpske (SRNA) je malo prije 15h objavila članak u kojem se tvrdi da su tri člana Predsjedništva BiH bili “jednoglasno protiv priznavanja Kosova i Metohije”:

DODIK, DŽAFEROVIĆ I KOMŠIĆ JEDNOGLASNO PROTIV PRIZNANJA KOSOVA I METOHIJE

(...)

Prema saznanjima Srne, na današnjoj sjednici članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, zajedno sa srpskim članom Predsjedništva Miloradom Dodikom glasali su protiv priznanja samoproglašenog Kosmeta. 

Članak s tom tvrdnjom su prenijeli, između ostalih, portali Kurir, Alternativna TV, Informer, Banjaluka (.net), Bljesak, Telegraf, Tanjug, Pink, Nezavisne, Pink, Avaz, Radio Sarajevo, Kosovo online, BL portal, Krupljani, Srpska info, Infosrpska, Pravda i RTS.

Na portalu Oslobođenje je članak objavljen sa naslovom u kojem se tvrdi da je “donesena konačna odluka”, dok su portali Informer i Pravda svoje članke opremili sljedećim naslovima:

JEDNOGLASNO! I KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ PROTIV PRIZNANJA NEZAVISNOSTI KOSOVA! Predsedništvo BiH jedinstveno po pitanju LAŽNE DRŽAVE! (Informer)

DODIK, DŽEFEROVIĆ I KOMŠIĆ JEDNOGLASNO: Kosovo je Srbija! (Pravda)

Nakon sjednice Predsjedništva, Milorad Dodik je u 16h održao konferenciju za medije koja je emitovana uživo u programu RTRS-a i na Facebook stranici RTRS vijesti, kao i u programu i na Facebook stranici Alternativne televizije.

Dodik je novinarima rekao kako “BiH nije priznala Kosovo”, to jest da je Predsjedništvo BiH “odbilo odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova”. Međutim, za razliku od tvrdnje u članku agencije Srna da je odluka donesena “jednoglasno”, Dodik je rekao da je on glasao protiv priznavanja nezavisnosti Kosova, da je Džaferović bio suzdržan, te da Komšić nije glasao. 

“Nakon pokušaja hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića da povuče svoj prijedlog, što nije bilo moguće, na sjednici se moralo glasati o toj odluci koja je ranije donesena. Komšić nije glasao, bošnjački član Šefik Džaferović je bio uzdržan, ja sam bio protiv što znači da BiH nije priznala samoproglašeno Kosovo - objasnio je Dodik.

(...)

Kada su vidjeli da mora na dnevni red, Komšić je rekao da povlači odluku, ali to više nije bila njegova odluka, to je bila odluka Predsjedništva koja je trebalo da se potvrdi ili odbije. I ona je odbijena, što znači da je formalno-pravno gledano odbijena odluka o priznanju samoproglašenog Kosova jer nije bilo dovoljno glasova da se podrži. To formalnopravno i suštinski znači da BiH odlukom Predsjedništva nije priznala samoproglašeno Kosovo - konstatovao je Dodik i istakao da će ova odluka biti obavezujuća za postupanje svih organa BiH.”

RTRS je članak sa izjavama Milorada Dodika sa konferencije opremio naslovom “Definitivno - BiH ne priznaje samoproglašeno Kosovo (VIDEO)”. U članku se kaže:

Dodik je rekao da je da će ta odluka [o nepriznavanju Kosova] biti provedena nakon objavljivanja u Službenom glasniku, da je formalno-pravna činjenica i odluka koja će biti obavezujuća za postupanje svih organa.

Novinska agencija Srna je u naslovu svog članka o konferenciji za medije ustvrdila: 

BIH OD DANAS ZVANIČNO NE PRIZNAJE SAMOPROGLAŠENO KOSOVO

Od Srne su članak, između ostalih, prenijeli Inforsrpska, RTV BN i Nezavisne

Šefik Džaferović je također održao svoju konferenciju za medije nakon sjednice, te je rekao da je Komšić tražio da se prijedlog odluke o priznavanju Kosova povuče sa dnevnog reda, ali da je Dodik insistirao da se o njoj glasa, te se sve završilo time da on i Komšić nisu ni glasali o odluci, dok je Dodik glasao protiv:

''Ja danas nisam stavio tu tačku dnevnog reda u pozivu, tražio sam konsultacije sa članovima Predsjedništva, jer je potpuno jasno, i o tome sam cijelo vrijeme govorio, da priznanja Kosova od strane Bosne i Hercegovine nema, dok se o tome u BiH ne postigne konsenzus. Koncenzusa nema i potpuno je izvjesno da Bosna i Hercegovina neće na krajudonijeti takvu odluku. Ali, gospodin Dodik je insistirao da to bude na dnevnom redu, gospodin Komšić je povukao tu tačku dnevnog reda, a onda je gospodin Dodik tražio da se ipak glasa o tome iako je tačka povučena, nema se o čemu glasati. Gospodin Komšić je povukao tu tačku dnevnog reda, i na kraju je gospodin Dodik glasao protiv, a gospodin Komšić i ja nikako nismo glasali jer nemamo o čemu da glasamo i tako je završena ta tačka dnevnog reda.”

Kabinet Željka Komšića također je demantovao da je Predsjedništvo “jednoglasno odbilo priznanje Kosova” i potvrdilo da je samo Dodik glasao o toj odluci, dok ostala dva člana PBiH nisu uopće glasala. Komentarišući Dodikove tvrdnje o donesenoj odluci, iz Komšićevog kabineta su rekli da “nema nikakve odluke”.

"To je laž. Samo je Dodik glasao. Komšić i Džaferović nisu uopće glasali", kazali su za Patriju iz kabineta Željka Komšića.

(...)

"Nema nikakve odluke, ako ima nek je pokaže. Ne može je pokazati kada je nema", kazali su iz Kabineta Komšića za NAP.

Šta su činjenice?

Kosovo je 2008. godine proglasilo nezavisnost pod imenom Republika Kosovo, devet godina nakon vojnog sukoba u toj srbijanskoj pokrajini i intervencije NATO saveza koja je okončala sukob. Uz Srbiju, koja ne priznaje nezavisnost Kosova i koja je u preambuli svog Ustava definisala Kosovo kao sastavni dio te države, Bosna i Hercegovina je jedina država u regionu koja ne priznaje nezavisnost Kosova. 

Predsjedništvo BiH je vrhovni autoritet u zemlji kad je u pitanju vanjska politika i diplomatija, te odlučuje o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa drugim državama.

Na redovnoj sjednici tog tijela, održanoj 17.09.2020. tri člana su glasala o prijedlogu odluke da se prizna nezavisnost Kosova. Prijedlog je uputio Željko Komšić, koji je zajedno sa Šefikom Džaferovićem glasao za takvu odluku, dok je Milorad Dodik glasao protiv. 

Prema Poslovniku o radu Predsjedništva BiH, ovo tijelo odluke o vanjskim poslovima i diplomatiji nastoji donijeti konsenzusom. U slučaju nepostizanja konsenzusa, u Poslovniku se kaže:

U slučaju nepostizanja konsenzusa tokom prve sjednice na kojoj se odluka razmatra, predsjedavajući uvrštava ovo pitanje u dnevni red iduće sjednice kao obaveznu tačku. Ako se ponovo ne postigne konsenzus, dva člana Predsjedništva ipak usvajaju odluku, koja postaje pravosnažna 72 sata nakon završetka sjednice na kojoj je usvojena i ukoliko se ne dogodi proglašenje iz stava 3. ovog člana.

Budući da Predsjedništvo nije postiglo konsenzus o Komšićevom prijedlogu odluke da se prizna Kosovo na sjednici u septembru, predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džaferović je morao tu tačku uvrstiti u dnevni red sljedeće sjednice, koja je održana 15.10. 

O raspravama po pojedinim tačkama dnevnog reda, Poslovnik kaže: 

Nakon utvrđivanja dnevnog reda, predsjedavajući predočava tačke i otvara raspravu po redoslijedu tačaka. O svakoj tački dnevnog reda raspravlja se prije donošenja odluke.

Novinska agencija Srna je 16.10. objavila dijelove transkripta sjednice Predsjedništva koji se tiču rasprave o prijedlogu odluke da BiH prizna Kosovo. Iz transkripta se vidi da je predsjedavajući Džaferović otvorio raspravu o prijedlogu odluke da se prizna Kosovo, te da je odmah nakon otvaranja rasprave, Komšić kao predlagač zatražio povlačenje prijedloga. Dodik je insistirao na glasanju o prijedlogu odluke, nakon čega je Komšić rekao da neće glasati, a predsjedavajući Džaferović je nakon kraće rasprave otvorio glasanje:

Šefik Džaferović: Dakle, ovako ja ću poštovati ovo što ste vi [Dodik] tražili i stavićemo na glasanje ali da kažem da ću ja slijediti stav predlagača [Komšić], za mene je logično da nemamo o čemu da glasamo i ja neću također glasati. Sad pitam pošto vi inisistirate ko je za odluku o priznanju Kosova? Ko je za? Nema niko za. Ko je protiv?

Milorad Dodik: Ja

Šefik Džaferović: Jedan

Milorad Dodik: da

Šefik Džaferović: Ko je suzdržan? Nema ni suzdržanih. Dakle, konstatujem da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije [...] donijelo odluku [...] o priznanju Republike Kosovo.

Iz stenograma je jasno da su članovi Predsjedništva raspravljali o prijedlogu odluke da se prizna Kosovo, koja je na 16. sjednici bila usvojena većinom, ali ne i konsenzusom. Na 17. sjednici, međutim, nikakva odluka nije donešena jer su dva od tri člana predsjedništva odbila o njoj glasati. Također, nikakva odluka o ovom pitanju nije pomenuta u izvještaju sa sjednice, koji je objavljen na zvaničnoj internet prezentaciji Predsjedništva. 

Transkript sjednice, kao i izjave koje su dala oba člana Predsjedništva koja nisu glasala za prijedlog odluke, dakle, jasno pokazuju da je netačna tvrdnja da su “članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, zajedno sa srpskim članom Predsjedništva Miloradom Dodikom glasali protiv priznanja samoproglašenog Kosmeta”. Dodatno, Džaferović i Komšić (koji je bio i predlagač odluke) su na prethodnoj sjednici Predsjedništva, glasali upravo suprotno od toga. Ovu tvrdnju koju je objavila agencija Srna ocjenjujemo kao lažnu vijest, dok njenim prenošenjima u drugim medijima dajemo ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Ocjenu manipulacija činjenicama dajemo tvrdnjama u članku RTRS-a da “BiH definitivno ne priznaje Kosovo” i u članku Srne da “BiH od danas zvanično ne priznaje Kosovo”. Samostalnost Kosova nije bila priznata od strane državnih institucija BiH prije sjednice Predsjedništva jednako kao i poslije nje. Odbijanje odluke da se prizna nezavisnost Kosova nije ništa promijenilo u tom smislu. Također, to odbijanje nije “definitivno”, kako se sugeriše u naslovu RTRS-ovog članka, jer nigdje nije navedeno da se o tom pitanju više ne može raspravljati. 

Ove su se netačne tvrdnje zasnivale na jednako netačnim izjavama Milorada Dodika o tome da je o stavu prema Kosovu na 17. sjednici Predsjedništva donesena bilo kakva “odluka” koja je “obavezujuća” za institucije BiH - što nije tačno. Sa tim u vezi, tvrdnju da je “odluka” o nepriznavanju Kosova “formalno-pravna činjenica” koja će biti provediva “nakon nakon objavljivanja u Službenom glasniku” ocjenjujemo kao dezinformaciju. Iako je odluka o priznavanju odbijena, Predsjedništvo nije donijelo nikakvu odluku o “nepriznavanju”, te ista ne može biti ni objavljena, niti “obavezujuća”. 

Medijima koji su u međuvremenu ispravili ili uklonili netačne tvrdnje dajemo i ocjenu demantirano.

Napomena: 19.10.2020.

Nakon objave ovog teksta, javile su nam se redakcije portala Avaz, Mondo, Nezavisne i Paljanske novosti sa napomenom da su, nakon inicijalne objave, na svojim stranicama objavili i tačne informacije, te njihovim člancima dajemo i ocjenu "demantovano".

Napomena: 23.10.2020.

Nakon objave ove analize, putem web stranice nam je prijavljen i članak "Kako je Dodik opet nadigrao Komšića i Džaferovića" objavljen na portalu Avaz 15.10.2020.

Članak sadrži tvrdnju "Dodik je dobio institucionalnu legitimaciju kao srpski zvaničnik koji je isposlovao da jedna suverena država formalno odbije priznanje nezavisnosti Kosova. Nije poznato ni da su srbijanske institucije donijele ovakvu formalnu odluku u pogledu statusa Kosova, kao što je to, zbog Komšićevih igrarija, učinilo Predsjedništvo BiH". Kako smo već objasnili u tekstu, odluka o nepriznavanju Kosova nije donešena na 17. sjednici Predsjedništva BiH, obzirom da su dva od tri člana predsjedništva odbila o njoj glasati.

Članak zbog toga dobija ocjenu ocjenu dezinformacija.

Napomena: 26.10.2020.

Nakon objave analize, portal BL Portal ispravio je originalni članak u kojem se tvrdi da je Predsjedništvo BiH bilo jednoglasno protiv priznanja Kosova, čiji naslov sada glasi "Konfuzija u Predsjedništvu BiH u vezi s priznanjem Kosova" (link). Shodno tome, članak dobija i ocjenu demantirano. 

Napomena: 11.12.2020.

Ocijenjene tvrdnje u članku portala Kurir su u međuvremenu ispravljene, te članak dobija i ocjenu demantirano.

Napomena: 25.12.2020.

Nakon objave analize, portal Srbija danas objavio je ispravke u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

Napomena

20.10.2021: Portal Telegraf objavio je ispravke u članku, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

10.05.2023: Portal Mondo (.ba) ispravio je netačne tvrdnje u članku, zbog čega članak dobija i ocjenu ispravljeno.

04.10.2023: Članak portala Theworldnews koji je ocijenjen u ovoj analizi naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Tijana Cvjetićanin, Amina Čeliković, Rašid Krupalija i Emir Zulejhić za Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Redakcija Objavljeno: 17. 10. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me