STENOGRAM POTVRDIO: BIH NIJE PRIZNALA KOSOVO (VIDEO)

Izvor/medij: Infosrpska
Ocjena: Manipulisanje činjenicama Dezinformacija
Raskrinkano u: Predsjedništvo BiH nije bilo “jednoglasno protiv priznanja Kosova”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović na jučerašnjoj sjednici konstatovao je da "Predsjedništvo nije donijelo odluku o priznanju Republike Kosovo", što potvrđuje i stenogram sa sjednice koji je objavila SRNA. Iako su Džaferović i Komšić pokušali da opstruišu drugi krug glasanja, a poslije i da drugačije protumače ishod, ovim je jasno potvrđeno kakvu je odluku Predsjedništvo donijelo.

Željko Komšić na početku rasprave pokušao je da povuče prijedlog odluke o priznanju Kosova. U tome ga je podržao i Džaferović, koji je pokušao da zaobiđe ovu tačku.

Šefik Džaferović: Gospodin Komšić je ovo povukao, ne znam o čemu da glasamo.

Milorad Dodik: Dakle gospodine Džaferoviću vi ste pravnik, Vi znate savršeno dobro, nemojte se praviti naivni u tome, prošli put smo glasali do momenta dok je predlagač, to nije izglasano on je mogao da povuče, kad se izglasao i donešena odluka Predsjedništva to je vlasništvo Predsjedništva i više nije njegovo.

Komšić je insistirao da neće glasati, ali je do glasanja ipak došlo.

Željko Komšić: Јa glasati neću, ja sam rekao.

Milorad Dodik: Dobro, čovjek neće glasati, ti to stavi na glasanje on ne glasa i ok. Ali neka se glasa, mora se glasati, ti to znaš da se mora glasati.

Šefik Džaferović: Dakle, ovako ja ću poštovati ovo što ste vi tražili i stavićemo na glasanje ali da kažem da ću ja slijediti stav predlagača, za mene je logično da nemamo o čemu da glasamo i ja neću također glasati. Sad pitam pošto vi inisistirate ko je za odluku o priznanju Kosova? Ko je za? Nema niko za. Ko je protiv?

Milorad Dodik: Јa

Šefik Džaferović: Јedan

Milorad Dodik: Dobro, uredu, glasali smo.

Šefik Džaferović: Dakle konstatujem da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku.

Milorad Dodik: E to je tačno, odlično.

Šefik Džaferović: o priznanju Republike Kosovo.

Milorad Dodik: Bosna i Hercegovina ne priznaje Kosovo.

Komšić je poslije rekao da to ne znači da neće ponovo pokrenuti proceduru, a Džaferović pokušao da se ponovo izvuče iz svega, podsjećajući da se odluke donose kroz dva kruga i da mogu da završe i entitetskim vetom. Dodik je na kraju ove tačke zahvalio Komšiću i Džaferoviću jer je zahvaljujući tome što su promijenili stavove, Predsjedništvo BiH donijelo odluku da ne priznaje samoproglašeno Kosovo.

RTRS vijesti

67.8K subscribers

Stenogram potvrdio: BiH nije priznala Kosovo

 

Watch later

 

Share

Članak indeksiran 19. 10. 2020 Zadnji put osvježen prije 4 dana
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me