DODIK GLAVNA META! Stigli AMERIČKI MILIONI za rušenje Republike Srpske

Izvor/medij: Srbija danas (.com)
Ocjena: Teorija zavjere Dezinformacija
Raskrinkano u: Raskrikavanje.rs: Informer i analitičari u strahu od opasnog „kritičkog mišljenja“

Američka vladina agencija za međunarodni razvoj (USAID) izdvojila je osam miliona dolara za projekat unitarizacije Bosne i Hercegovine i ukidanje Republike Srpske!

Agenacija USAID, kako prenosi "Raša tudej", zvanično planira da ovim novcem pomogne razvoj kritičkog mišljenja studenata u BiH, a sredstva će biti iskorišćena i za poboljšanje njihovog učinka u egzaktnim naukama. Međutim, u Banjaluci tvrde da su ove pare namenje za prljavu kampanju čiji rezultat treba da bude BiH u NATO i brisanje RS sa političke karte.

Cilj - evropske integracije

Zvanično cilj programa USAID jeste uvođenje visokokvalitetnih programa za obuku nastavnika u postojećem obrazovnom sistemu.

Obrazovni sistem BiH nije zaštičen od političkog uticaja zbog čega su resursi usmereni na rešavanje osnovnog zadatka poboljšanja kvaliteta nastave. Mnoge škole podeljene su po etničkom principu dok udžbenici samo produbljuju postojeće nesuglasice u društvu.

- Zajedno sa zastarelim obrazovnim programima i pomagalima, ovo dovodi do situacije u kojoj učenici ne dobijaju zadatke koji omogućavaju razvoj kritičkog razmišljanja, koje je neophodno za razmatranje različitih gledišta i procene ogromne količine dostupnih informacija - navodi se u dokumentaciji USAID.

Ovaj projekat, inače, trebalo bi prvo da se sprovede na teritoriji Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona i Republike Srpske, a ako bude uspešan, mogao bi da se proširi i na celu BiH.

- Realizacija programa pomoći će i u postizanju cilja postavljenog u strategiji saradnje u oblasti razvoja Bosne i Hercegovine. Zemlja bi trebalo da bude stabilnija država bliža evropskim integracijama - zaključuje se u dokumentu USAID.

Jasna pretnja

Komentarišujući ovaj plan američke agencije, Staša Košarac, predsedavajući kluba poslanika Dodikove SNSD u Predsedničkom domu Skupštine BiH, kaže da ovo pokazuje da se međunarodni faktor opet petlja u unutrašnje stvari Sarajeva i Banjaluke što nikako ne može dati dobra rešenja.

Praksa potvrđuje da postoji deo međunarodne zajednice koji nije dobronameran prema svim konstititutivnim narodima u BiH koji za jednog partnera bira Bošnjake, pokušavajući da dominira protiv interesa Srpske i Srba.

- Vidljivo je da određene agencije u sastavu ili pod patronatom zapadnih institucija ubrizgavaju određena sredstva da bi probudile politički bunt. Tako je bilo i pre izbora za Predsedništvo BiH, a tako je i sada. Treba biti jako obazriv, nismo naivni i pratićemo šta se dešava. I naravno, reagovaćemo u skladu sa zakonima i Ustavom - podvlači Košarac.

Vojni stručnjak i analitičar Dževad Galijašević ocenjuje da SAD preko mnogih organizacija, vladinih i nevladinih, implementiraju projekte koji bi trebalo RS da učine nestabilnom.

- Rušenje liderstva i političkih organizacija jesu programi koji se sprovode konstantno. Razvijanje kritičkog mišljenja je razoran strateški program promene političke i državotvorne svesti. Reč je o pokušaju dugoročne destrukcije svesti o nužnosti borbe za slobodu. Svakako, Milorad Dodik i Željka Cvijanović su glavne mete. Amerikanizacija BiH, ali i Srba u RS, podrazumeva dugoročno razaranje srpskih nacionalnih osećanja i uvlačenje RS u EU i NATO. Ovo je jako opasno i mora se obratiti pažnja na ovakve projekte i pronaći odgovor na pretnju - zaključuje Galijašević.

Članak indeksiran 27. 05. 2019 Zadnji put osvježen prije 4 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me