Raskrinkavanje.ba

Izdvojeno → DODIK IPAK POTVRDIO DA ĆE DO NOVOG RATA DOĆI, SAMO JE PITANJE KAD: Jednog dana će se desiti otcjepljenje RS-a od BiH

01.08.2019
Tekst članka

Za Dodika je BiH većinski kršćanska zemlja, iako je posljednji popis potvrdio da Bošnjaka (muslimana) ima više od polovine. Donijet ćemo odluku o tome da se nadležnost Tužilaštva i SIPA-e ukida u RS-u pa da vidimo kako ćemo se nositi oko toga. Tvrdi da SIPA, iako ima nadležnost po zakonu, neće moći doći na teritoriju RS, kao ni federalna policija. Hajde nek dođu u RS, pa da vidimo, imamo i mi policiju, prijeti Dodik otvoreno ratnim sukobom, jer vrlo dobro zna da nezakonito otcjepljenje RS-a ne može mirno proći

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da će Republika Srpska, ukoliko prilikom formiranja vlasti na nivou BiH budu zaobiđeni njeni izborni pobjednici, odlukama Narodne skupštine Republike Srpske ponovo uspostaviti prvobitni dejtonski sistem i uređenje BiH.

Dodik je sinoć precizirao da to znači da će prekinuti sistem indirektnog oporezivanja, ukinuti nadležnost nelegalnih i nefunkcionalnih Tužilaštva i Agencije za istrage i zaštitu BiH na teritoriji Republike Srpske, te poništiti sve nametnute odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice.

Ukoliko se novi saziv Vijeća ministara BiH formira bez SNSD-a, odnosno sa SDS-om i PDP-om kao strankama iz entiteta RS, time će, kako je kazao, biti napravljen “akt o raspadu BiH”.

– Mi ćemo prvo donijeti odluke i to imamo pripremljeno sve. Nemoj da niko misli da to nema. I to ćemo donijeti u toku noći. Prekinut ćemo sistem indirektnog oporezivanja i sve odluke koje je nametnuo visoki predstavnik. Donijet ćemo odluku o tome da se nadležnost Tužilaštva i SIPA-e ukida u RS-u pa da vidimo kako ćemo se nositi oko toga. To su sve nelegalni organi koji ne mogu da funkcioniraju. Hoćete da se igrate? Ja vam preporučujem, izaberite Šarovića, pa ćemo vidjeti kako ćemo se igrati – izjavio je Dodik.

Upozorenja na sukobe, odnosno rat, u slučaju neustavnih i antidejtonskih postupaka entiteta RS su, kazao je, zastrašivanje naroda i laž.

– Jednog dana će se ovo desiti što ja govorim. Dajte nam samo dovoljan razlog da to uradimo – kazao je Dodik, govoreći o mogućnosti otcjepljenja entiteta RS.

Sve dosadašnje odluke visokog predstavnika, pojasnio je, proglasit će se nevažećim na sjednici Narodne skupštine RS-a, a reakcije SIPA-e bit će, tvrdi, nemoguća.

– Šta će SIPA? Ima kao nadležnost. Dobro, ima po zakonu. Hajde dođite u RS. Imamo i mi policiju. Kako ćeš djelovati? Pozvat ćemo sve Srbe da izađu otud – izjavio je predsjednik SNSD-a.

Dodao je da federalna i kantonalne policije ne mogu ući na prostor entiteta RS jer, pojašnjava, Ustav BiH kaže da oružane snage jednog entiteta ne mogu ući u drugi, čime je Dodik, između ostalog, obesmislio i svoje ranije zahtjeve da ga kao člana Predsjedništva BiH i na prostoru entiteta FBiH čuvaju pripadnici MUP-a RS-a.

Iako kaže da je privržen evropskom putu, istovremeno tvrdi da je EU u krizi, da je nestabilna, te da ovaj region uopće nije prioritet. Ponovio je stav da srpski narod u BiH ima pravo na samoopredjeljenje kroz referendumsko izvjašnjavanje.

– To vrijeme dolazi. Mora se o tome pričati. To se ne može desiti preko noći. Ja se sjećam kad sam prvi put spomenuo priču o referendumu, to je bilo kao da je neko atomsku bombu ovdje bacio. Danas se smatra logičkim da će srpski narod jednog dana, kada se stvore minimalni globalni uvjeti i izražena volja naroda koja već postoji, odlučiti o svom statusu. To niko ne mora da negira. Meni je dovoljno da osiguram da veliki ljudi i velike države, bez kojih se objektivno ne može, samo budu neutralni prema tom pitanju – poručio je Dodik.

Komentirajući izjave predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, koja je navodno tokom posjete Izraelu govorila o BiH kao “nestabilnoj državi pod kontrolom militantnog islama”, Dodik je, između ostalog, izjavio da nije nepoznata činjenica da je u BiH bilo nekoliko terorističkih napada.

– Jasno je da svi Bošnjaci nisu teroristi, ali svi oni koji su činili teroristička djela u BiH jesu muslimani – izjavio je Dodik te je dodao u nastavku, nabrajajući “argumente” koji bi trebali ići u prilog izjavi hrvatske predsjednice.

– Ne treba eliminisati saznanje o tome da je BiH uglavljena nekako u Konferenciju islamskih zemalja, a većinski je kršćanska zemlja – izjavio je predsjednik SNSD-a.

Za kraj razgovora je Dodik od građana entiteta RS zatražio da “stanu iza njegove politike” te da, kada ih pozove, “ispune svoju građansku dužnost putem referenduma”.

– Ja ne mogu sada da kažem kad će to doći, ali svakako će jednog dana doći. Mi moramo da budemo svjesni toga, da je to naše pravo, da nema toga ko to može nama da spriječi i ja hoću da ohrabrim naše ljude da razmišljaju o tom planu – zaključio je Dodik.

Članak indeksiran 13.08.2019. Zadnji put osvježen 13.08.2019.

Ocijenjeno u analizi