Dodik: Ja kažem da će se 12. maja obući uniforme Vojske RS-a ako treba da saljem vojsku u rat po svaku cijenu uradit cu

Izvor/medij: Zabavne informacije
Ocjena: Klikbejt Manipulisanje činjenicama Lažna vijest
Raskrinkano u: Lažne izjave Čovića i Dodika kao mamci za klikove

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će pripadnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka 12. maja sljedeće godine obući uniformu Vojske Republike Srpske i da on lično ne vidi u čemu je toliki problem.

“Očigledno da u Sarajevu nikako da se naviknu da neko ima pravo na svoje mišljenje. Radi se o 12. maju, dakle danu kada se obilježava formiranje Vojske RS-a i to koliko razumijem nije sporno. U zakonu piše da Treći pješadijski (Republika Srpska) puk baštini tradiciju Vojske RS-a. On nastavlja da baštini tu tradiciju, a dio tradicije su i uniforme, dakle samo taj dan”, rekao je Dodik danas u Beču.

On kaže da je sve to dogovoreno u vojnim strukturama BiH.

“Dakle, da se na taj dan, čisto kao dio historijskog prikaza ili geneze mogu koristiti obilježja iz prošlosti. Ne vidim zašto je neko toliko skočio na tu temu. Ne mislim da je to tema o kojoj treba toliko diskutovati”, mišljenja je.

Boraveći u Austriji gdje je stigao na sastanak s austrijskim vicekancelarom Heinz-Christianom Stracheom, Dodik je rekao da se bilo gdje na zapadu mogu vidjeti uniforme veterana iz prošlih ratova.

“Vidjet ćete događaje gdje učestvuju veterani iz Drugog svjetskog rata ili nekog ranije i to nikome nije problem. Odjednom je problem u Banjoj Luci, ali meni je razumljivo šta je. Pokušavaju napraviti atmosferu koja treba da istakne RS kao najvažniji problem, a to naravno nismo”, izjavio je on.

Dodik smatra da problem leži na nekom drugom mjestu, a ogleda se u nemogućnosti formiranja vlasti na nivou BiH, na nivou Federacije BiH i nefunkcionisanju Vijeća ministara BiH.

“Ima važnijih pitanja o kojima treba razgovarati, a da li će se 12. maja obući uniforme Vojske RS-a, ja kažem da se hoće obući”, zaključio je Dodik.

Članak indeksiran 20. 05. 2019 Zadnji put osvježen prije 4 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me