Raskrinkavanje.ba

Saff → Dodik otkrio plan za nove sukobe: “Imamo sve pripremljeno, mi ćemo to uraditi u toku noći…”

31.07.2019
Tekst članka

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u intervjuu za RTRS optužio Sarajevo da je odlučilo da igra igru uslovljavanja, ali da Republika Srpska na njihove uslove neće pristati. Govoreći o neformiranju vlasti na nivou BiH, rekao je da je očekivao da ta priča bude završena još u decembru, ali da je očigledno da SDA ponovo želi da bira predstavnike iz Republike Srpske.

Dodik je u nastavku otkrio šta planira uraditi ako njegova stranka ne bbude dio vlasti.

– Ili ćete se dogovarati sa relevantnim predstavnicima srpskog naroda koji su u ovom trenutku konstituisani skupštinskoj većini, Vladi ili ćete imati to što tražite. Ono što ćemo mi učiniti, je da ćemo prvo donijeti odluke, a sve već imamo pripremljeno. Mi ćemo to donijeti u toku noći i prekinućemo sistem indirektnog oporezivanja – kaže Dodik.

Dodik dalje navodi da će Narodna skupština preko noći poništiti sve odluke, koje je mimo volje srpskog naroda, nametnuo visoki predstavnik, te donijeti odluku da se nadležnost Tužilaštva i SIPA ukida na teritoriji Srpske.
– To su ilegalni organi koji ne mogu da funkcionišu. Hoćete da se igrate? Јa vam preporučujem da izaberete /Mirka/ Šarovića pa ćemo vidjeti kako ćemo se igrati. Šta ćete uraditi? – pita on.

Dodik je objasnio da bi u slučaju nekakve ratne reakcije na njegove poteze svi srpski vojnici u Oružanim snagama slušali komandu iz Republike Srpske.
– Postoji li iluzija da će drugačije biti? Mislite da će Hrvati ratovati protiv hrvatskog naroda ili Bošnjaci protiv bošnjačkog naroda? SIPA ima nadležnosti. Pa dobro, da dođe u Republiku Srpsku, pa i imamo i mi našu policiju. Pozvaćemo Srbe da izađu odatle, pa ćemo vidjeti kako će to izgledati. Kako mislite, sa federalnom i kantonalnom policijom ući u Srpsku? Po čijem nalogu? Ustav kaže da oružane snage jednog entiteta ne mogu da idu u drugi entitet. Time, dakle, direktno kršite Ustav – naglašava Dodik.

Članak indeksiran 13.08.2019. Zadnji put osvježen 13.08.2019.

Ocijenjeno u analizi