Dodik poručio: Komšić nije normalan

Izvor/medij: Oslobođenje
Ocjena: Klikbejt Demantirano
Raskrinkano u: Ne, Dodik za Komšića nije rekao da je “budala”

Član Predsjedništva BiH na konferenciji za medije govorio je o sastanku sa predstavnikom State departmenta Matthew Palmerom

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH na konferenciji za medije govorio je o sastanku sa predstavnikom State departmenta Matthew Palmerom. 

Kazao je da se na samom početku razgovaralo o saradnji naše zemlje sa Sjedinjenim Američkim Državama. 

- Bio je jako dobar sastanak. Razgovarali smo o nekoliko važnih tema. Prije svega, govorili smo o obilježavanju 25. godina Dejtona. 

Dodik je istakao da se razgovaralo i o NATO-u kao i Komisiji za integracije za NATO koja kako kaže neće biti formirana. 

.- Razgovarali smo i o trgovini ljudima. BiH je visoko rangirana zemlja a ništa se ne radi po tom pitanju. Između ostalog, razgovarali smo i o Pravosuđu u BiH. Pravosuđe koje ne funkcioniše ne daje rezultate. Veoma sumnjiva uloga predsjednika suda BiH. Naravno, morali smo razgovarati i o pandemiji koroavirusa. Amerika ima probleme na tom planu kao i sve zemlje. Pitanje je zamora zdravstvenih radnika i potrebi da se rješavaju ekonomske i finansijske štete. BiH je uspjela anagažovati samo jedan paket koji je postigla sa MMF-om, svi drugi ostaju u fazi dogovoranja. Čini mi se da se kasni sa tim aranžamnima. O svemu tome smo razgovarali i mislim da nakon 12-13 godina u Mostaru će se održati izbori, neki pokušavaju oko toga da naprave veliki uspjeh- istakao je Dodik. 

Govorio je o incijativi premještanja ambasada BiH u Izraelu i kako kaže Dodik je to jasan putokaz kojim se može osnažiti prijateljstvo sa Izraelom.  

- Pitanje Komšića da će tražiti da BiH prizna Kosovo. Sve je to legitimno. Svi članovi Predsjedništva imaju pravo da predlože tačke za Dnevni red. Navodno su mnogi naveli da je Komšić izrevoltiran, međutim on nikada nije normalan, zapravo uvijek je izrevoltiran. Ne vidim da problem bude na Dnevnom redu, ja cu glasati protiv. Sada ćemo imati priliku da kažemo odluku o tome. Ovo je dobra prilika da se dođe do jedne odluke. Kada BiH ne bude priznala Kosovo onda je obaveza svih iz BiH da kažu da ne priznajemo Kosovu. Sada se čak mogu i zahvaliti Komšiću, neprimjerno je bilo da predlažem incijativu i onda glasam protiv- istakao je Dodik. 

Milorad Dodik posebnu pažnju posvetio iznošenju teških optužbi na račun rada Suda BiH i njegovog predsjednika Ranka Debevca.

- Mislim da treba reći javnosti da taj predsjednik Suda ima neograničenu moć da daje gospodinu Osmici saglasnost koga će on prisluškivati i šta će raditi i da time to stavlja u fokus zakonitosti. Veoma je sumnjiva uloga predsjednika Suda BiH koji je pribavio sebi pravo da on određuje službi koga da prati i prisluškuje, to je tema koje su demokratske zemlje davno završile. Predsjednik Suda bio je u sumnjivim aranžmanima sa ranije osuđivanim licima u Federaciji i primao je neke predmete kao vid mita i korupcije vezano za sudske presude. Taj čovjek danas određuje i daje saglasnost vjerovatno uslovljen činjenicom i saznanjem da to postoji, da se svako sluša po Bosni i Hercegovini tako da je to naravno stvar koja treba da bude riješena - rekao je Dodik

Dodik je naveo da Debevec ima državljanstvo Španije i špansko ime i prezime koje, kada se kandidirao, tvrdi, nije prijavio.

- Kako je moguće da lične podatke skriva, a obavlja tako važnu funkciju - pitao je Dodik.

 

Pratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagram i Twitter, kao i putem aplikacije za Android i iOs.

 

PIŠE: OSLOBOĐENJE PORTAL

Članak indeksiran 11. 09. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me