Додик позвао америчког амбасадора у БиХ да се не меша у унутрашња питања

Izvor/medij: Politika
Ocjena: Pristrasno izvještavanje Dezinformacija
Raskrinkano u: Dodikov zakon o nevladinim organizacijama nije “prepisan” od Amerike

БАЊАЛУКА – Председник Републике Српске Милорад Додик позвао је америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија да престане да се меша у унутрашња питања и понаша као да је председник политичке партије.

Додик је оценио као лицемерно саопштење америчке амбасаде у којем се као недемократски оцењује закон о невладиним организацијама (НВО) у Српској, за који је Додик најавио да ће бити преписан из америчког законодавства.

„Никаква саопштења неће спречити доношење закона којим ћемо стране невладине организације третирати као стране агенте, као што је то урадила Америка”, поручио је Додик, пренела је РТРС.

Америчка Амбасада у БиХ оценила је измене Кривичног законика РС и нови закон о невладиним организацијама као репресивне и недемократске и као законе који нарушавају права и слободе грађана и медија у Српској.

Додик је указао да је америчкој амбасади све спорно јер Закон о НВО третира обавезу да онај ко прими међународна средства, а регистрован је по Закону о удружењима и организацијама Српске, коришћење новца мора и да пријави Министарству правде.

„Зна се да су њихове многе НВО финансирале овде и политичке процесе, зна се да то никада није било евидентирано, зна се да је потребно да се то уради и ми само желимо да то учинимо као у другим праксама. Њихова саопштења неће то спречити”, поручио је Додик, навео је Танјуг.

Упркос најави да ће закон бити сачињен по угледу на амерички, из америчке амбасаде тврде да Српска закон доноси по узору на руски, који је, како је наведено, рестриктиван и недемократски.

Русија је, међутим, донела Закон о невладиним организацијама 2020. године управо по узору на амерички.

Članak indeksiran 17. 04. 2023 Zadnji put osvježen prije 5 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me