Raskrinkavanje.ba

Dunav → Dodik pozvao američkog ambasadora u BiH da se ne meša u unutrašnja pitanja

12.03.2023
Tekst članka

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija da prestane da se meša u unutrašnja pitanja i ponaša kao da je predsednik političke partije.

Dodik je ocenio kao licemerno saopštenje američke ambasade u kojem se kao nedemokratski ocenjuje zakon o nevladinim organizacijama (NVO) u Srpskoj, za koji je Dodik najavio da će biti prepisan iz američkog zakonodavstva.

„Nikakva saopštenja neće sprečiti donošenje zakona kojim ćemo strane nevladine organizacije tretirati kao strane agente, kao što je to uradila Amerika”, poručio je Dodik, prenela je RTRS.

Američka Ambasada u BiH ocenila je izmene Krivičnog zakonika RS i novi zakon o nevladinim organizacijama kao represivne i nedemokratske i kao zakone koji narušavaju prava i slobode građana i medija u Srpskoj.

Dodik je ukazao da je američkoj ambasadi sve sporno jer Zakon o NVO tretira obavezu da onaj ko primi međunarodna sredstva, a registrovan je po Zakonu o udruženjima i organizacijama Srpske, korišćenje novca mora i da prijavi Ministarstvu pravde.

„Zna se da su njihove mnoge NVO finansirale ovde i političke procese, zna se da to nikada nije bilo evidentirano, zna se da je potrebno da se to uradi i mi samo želimo da to učinimo kao u drugim praksama. Njihova saopštenja neće to sprečiti”, poručio je Dodik, naveo je Tanjug.

Uprkos najavi da će zakon biti sačinjen po ugledu na američki, iz američke ambasade tvrde da Srpska zakon donosi po uzoru na ruski, koji je, kako je navedeno, restriktivan i nedemokratski.

Rusija je, međutim, donela Zakon o nevladinim organizacijama 2020. godine upravo po uzoru na američki.

Članak indeksiran 17.04.2023. Zadnji put osvježen 17.04.2023.

Ocijenjeno u analizi