Raskrinkavanje.ba

Radio-televizija Vojvodine → Dodik: Republika Srpska u Dejton unela teritoriju, narod i vlast

21.11.2021
Tekst članka

BANJALUKA - Srpski član Predsedništva BiH i predsednik SNSD Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska (RS) u Dejtonski sporazum unela svoju zemlju, teritoriju, svoj narod i vlast, i da samo želi da se zadrže dejtonski principi.

Dodik je na pres konferenciji rekao da se srpsko rukovodstvo zalagalo za nezavisnu RS, ali da je u Dejtonu prihvatilo okvir koji je uspostavio RS kao jednu od strana i definisao nadležnosti koje pripadaju zajedničkom nivou i one koje pripadaju entitetima, prenose Nezavisne novine.

 

 

 

 

dejton

Izvor: parlament.ba

Istakao je da su kasnije visoki predstavnik i tri strane sudije u Ustavnom sudu BiH degradirali Dejtonski sporazum nasilnim putem.

Dodik je rekao da RS ovih dana prete sankcijama, ali da je došlo vreme da se RS prestane plašiti sankcija.

Naglasio je da mu je drago da i u opoziciji slično razmišljaju i pozvao predstavnike opozicije da zakažu sastanak na koji je spreman da se odazove.

Dodik je ocenio da je BiH zemlja koja je postala zapadna kolonija u Evropi i pozvao druga dva konstitutivna naroda na unutrašnji dogovor bez stranaca, koji bi bio zasnovan na dejtonskim rešenjima.

Srpski član Predsedništva BiH je rekao da RS i Srbima sankcijama preti nemački ministar spoljnih poslova, uprkos, kako je rekao, teškoj istoriji iz Prvog i Drugog svetskog rata i odnosu Nemačke prema Srbima.

Dodik je optužio bivšeg ministra spoljnih poslova Nemačke Hansa Ditriha Genšera da snosi odgovornost za razbijanje Jugoslavije, a za specijalnog američkog izaslanika Gabrijela Eskobara je rekao da se hvali time što je, kako je naveo, razbio srpsko jedinstvo.

Dodik je naglasio da RS nije spremna da žrtvuje mir i dodao da je spreman da primi sankcije na sebe.

Cvijanović: Republika Srpska se bori za očuvanje i vraćanje svojih ustavnih nadležnosti

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da se Republika Srpska (RS), 26 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, bori za očuvanje i vraćanje svojih ustavnih nadležnosti.

Cvijanović je u Banjaluci rekla da nadležnosti moraju da budu tamo gde je to Ustavom predviđeno, prenosi RTRS.

Ukazala je da bi bilo logično da se danas, nakon toliko godina, govori o političkom razumevanju, boljoj koheziji unutar BiH i unutrašnjem dijalogu, ali da se Republika Srpska danas bori za očuvanje ustavnih nadležnosti i sprečavanje daljeg razvlašćivanja.

"Ali, mi želimo da ova država funkcioniše u miru i stabilnosti. Republika Srpska je mesto u kojem naši građani ostvaruju svoja najvažnija prava. Iz tog razloga smatramo da je potrebno da se ojačaju njene institucije, a da bi se ojačale institucije, nadležnosti moraju da stanuju tamo gđe je to Ustav rekao", naglasila je Cvijanović.

Prema njenim rečima, Republika Srpska se našla u nelogičnoj situaciji da objašnjava celom svetu da je važno da se pridržavamo Ustava.

Navela je da sve ono što stranci nikad ne bi dozvolili u svojim državama dozvoljavaju i promovišu u BiH i istakla da je to unelo dosta frustracija u odnose u okviru BiH, između konstitutivnih naroda.

Višković: Budućnost naroda u BiH u poštovanju Ustava i Dejtonskog sporazuma

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je danas da je budućnost naroda u BiH u poštovanju Ustava i Dejtonskog sporazuma.

Višković je, povodom 26 godina od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, naglasio da je u BiH došlo krajnje vreme da se sedne i dogovara o budućnosti naroda na ovim prostorima.

"Mi smo danas u jednom nonsensu, u kojem zaista nisam očekivao da ćemo se naći, da su Republika Srpska ili Srbi najveći zagovornici Dejtona i dejtonske BiH, a to znači ustavne BiH", rekao je Višković, prenose Nezavisne novine.

On je napomenuo da se jedino u Republici Srpskoj 21. novembra kao republički praznik obeležava dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, čije je najveće dostignuće okončanje ratnih sukoba na ovim prostorima, dok u Federaciji BiH to nije slučaj.

Govoreći o vraćaju nadležnosti Republici Srpskoj, Višković je naveo da će Vlada i skupštinska većina vršiti Ustavom zagarantovane obaveze.

On je pozvao i opoziciju u Republici Srpskoj da učestvuje u očuvanju Srpske.

Parafiran Dejtonski mirovni sporazum, čime je okončan rat u BiH

U američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu, na današnji dan pre 26 godina, parafiran je Dejtonski mirovni sporazum, čime je okončan rat u BiH.

Tim sporazumom stvorena je BiH sastavljena od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Parizu.

Članak indeksiran 12.12.2021. Zadnji put osvježen 12.12.2021.

Ocijenjeno u analizi