Raskrinkavanje.ba

RTRS → Dodik: Štetna patološka priča Sarajeva da želi da upravlja Banjalukom (VIDEO)

04.08.2021
Tekst članka

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da, prema Dejtonskom sporazumu, bez dogovora u BiH nema ništa, te poručio da se patološka priča Sarajeva da želi da upravlja Banjalukom već pokazala kao štetna i za same Bošnjake.

- BiH je nemoguća zemlja, nametnuta, da bi se Srbi, što se tiče identiteta i njegovih prava osposravali i uporno im se nametala druga rješenja - rekao je Dodik, odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka rukovodstva Republike Srpske sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Dodik je naglasio da je BiH nemoguća jer njeno postojanje nije želja svih, a da je on u pravu govori priča o raznim visokim predstavnicima, pa čak i strancima koji naiđu u BiH i sebe predstave kao visokog predstavnika.

- Moj stav je jasan - BiH nikada nije bila želja svih, niti mi imamo bazični konsenzus o tome! Bošnjaci kao narod, koji jeste brojniji, ali nije dominantan, nikada ništa nisu učinili da naprave ozbiljnu ponudu za tu zajedničku zemlju - rekao je Dodik.

On je napomenuo da BiH 26 godina nakon oružanog sukoba i građanskog rata i dalje ima međunarodnog predstavnika, opsežne intervencije međunarodne zajednica, te da je sve što je nametnuto bilo upereno protiv prava Republike Srpske i srpskog naroda.

 

Dodik je naveo da u Ustavu BiH nema Suda BiH, Tužilaštva, Agencije za istrage i zaštitu, Obajveštajno-bezbjednosne agencije i da su sve to nametnuli visoki predstavnici, a nisu imali pravo da to rade, te da Republika Srpska to bezakonje neće da legalizuje.

- Naše jedinstvo je upereno ka tome da se bezakonje spriječi. Mi samo hoćemo naša prava, ustavna i Dejtonom zagarantovana. Mi smo daleko od toga, nas su deklasirali što se tiče tih prava i to za neku priču o BiH. Јeste li uspjeli? Niste uspjeli. Odustanite jednom, pustite nas da se dogovorimo o tome šta može biti, ili ne može bit ništa! - poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

On je istakao da su intervencije međunarodne zajednice i sve ono što su visoki predstavnici radili dovelo do toga da je podjela u BiH daleko veća i trajna i da je ta zemlja nepovratno upućena na razlaz.

- Vjerujem da je bolje da u miru to učinimo i da se konstituišemo kao posebne države i da u miru gradimo, kroz međunarodne odnose kao države, svoje odnose. To će daleko biti sigurnije za ovaj prostor Balkana, nego što ima sada - smatra Dodik.

On je naveo da lider SDA Bakir Izetbegović kada god ima priliku kaže da u FBiH gdje ima šest namjenskih fabrika za proizvodnju oružja i municije "nešto prozivodi za ne daj Bože", dok su Srpskoj sve uništili.

- Čujemo neki dan da kaže da će se osvetiti na svoj način. A mi sad treba da mislim u čemu on to želi da se osveti u BiH. Sve to skupa govori da mi u BiH nemamo bazični konsenzus o toj zemlji. Tamo su stranci napravili BiH i oni se vježbaju na njoj - rekao je Dodik.

Komentarišući izjavu nelegalnog visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita da je spreman za razgovor bilo gdje i da neće koristiti bonska ovlašćenja ako ne dođe do narušavanja teritorijalnog integriteta BiH, Dodik je rekao da Šmit može doći na Јahorinu i da će doći svi političari iz Srpske da mu kažu da mogu da razgovaraju sa njim kao sa bivšim poslanikom njemačkog parlamenta i ministrom poljoprivrede.

- To je čovjek koji ima nesumnjivo velika iskustva, ali kao visoki predstavnik za nas nema legitimitet - rekao je Dodik.

Republika Srpska ne prihvata Šmita za visokog predstavnika jer nije izabran u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, niti je njegovo imenovanje odobrio ili ratifikovao Savjet bezbjednosti UN.

Članak indeksiran 25.01.2022. Zadnji put osvježen 25.01.2022.

Ocijenjeno u analizi