Додик: Сусрет Шмита са Вучићем - покушај властите легитимације као високог представника

Izvor/medij: RTRS
Ocjena: Pristrasno izvještavanje
Raskrinkano u: Jednostrano izvještavanje javnih medija u RS o odluci visokog predstavnika

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да Кристијан Шмит није изабран за високог представника у складу са процедурама које прописује Анекс 10 Дејтонског споразума и да не види дестинацију у коју би могао отићи а да га то легитимише.

- Његова туристичка путовања неће га легитимисати као високог представника. То није питање гдје је он био, са ким се састао или гдје је говорио. То је питање које се рјешава процедурама по којима су сви високи представници у БиХ долазили. Савјет безбједности УН није потврдио његово именовање, што га чини једином особом која тврди да је високи представник а да се није нашао ни у једној резолуцији Савјета безбједности - истакао је Додик.

На питање Срне да прокоментарише сусрет Шмита са предсједником Србије Александром Вучићем, Додик је одговорио да тај сусрет види као покушај властите легитимације као високог представника, али то, како је већ рекао, није питање дестинације у коју ће он отићи.

- Прије састанка предсједника Србије са Кристијаном Шмитом разговарао сам са предсједником Вучићем и поновио му наше ставове, али исто тако разумијем позицију Србије - истакао је Додик.

Предсједник Србије Александар Вучић разговарао је данас у Београду са њемачким дипломатом Кристијаном Шмитом. Током састанка Вучић је изразио неслагање са посљедњим одлукама и примјеном бонских овлашћења.

Članak indeksiran 21. 04. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me