Raskrinkavanje.ba

Jednostrano izvještavanje javnih medija u RS o odluci visokog predstavnika

Javni emiter Radio-televizije Republike Srpske i novinska agencija Srna o odluci visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini, koji je ranije usvojila Narodna skupština RS, izvještavali su jednostrano, u velikom broju članaka pisanih u negativnom tonu.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je 12. aprila 2022. godine donio Nalog o obustavljanju primjene Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti. Ovaj zakon usvojen je u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) 10.2.2022, a 5. aprila objavljen je u Službenom glasniku Republike Srpske. Trebao je osigurati da državna imovina Bosne i Hercegovine pređe u vlasništvo Republike Srpske, a ovom odlukom visokog predstavnika obustavljen je sve do konačne odluke Ustavnog suda BiH.

Među prvim medijskim reakcijama na ovu odluku pojavile su se tvrdnje pojedinih portala u regionu, u kojima su odluku visokog predstavnika predstavili kao “napad na srpski narod”. Raskrinkavanje je o ovoj temi pisalo u analizi od 18. aprila, koju možete pročitati ovdje

S druge strane, još od samog imenovanja Schmidta za visokog predstavnika, zvaničnici/e i institucije Republike Srpske iznijeli/e su stav da ga ne priznaju na toj funkciji, pravdajući to činjenicom da njegovo imenovanje nije potvrdilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN). Ovaj narativ se iz političkog diskursa prelio i u medije, a o tome kako pojedini mediji osporavaju Christiana Schmidta kao visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Raskrinkavanje je pisalo u više navrata (1, 2, 3). 

Ovakve medijske tvrdnje intenzivirane su nakon posljednje Schmidtove odluke. U analizi od 15. aprila 2022. godine, koju možete pročitati ovdje, Raskrinkavanje je pisalo upravo o tome kako su, izvještavajući o odluci o suspenziji entitetskog zakona o nepokretnoj imovini, pojedini mediji Christiana Schmidta netačno nazivali “nelegitimnim” i “takozvanim visokim predstavnikom”. 

Kako se navodi u analizi, u člancima javnih medija RTRS-a i Srne sintagma “njemački diplomata” koristila se u gotovo svakom članku u kojem se spominje Christian Schmidt. Korištenjem formulacije “njemački diplomata” nastoji se minimizirati Schmidtov uticaj i negirati značaj funkcije koju on obavlja. 

Međutim, narativ osporavanja legitimiteta visokog predstavnika, kao i tvrdnje da on navodno nije imao pravo donijeti odluku koju je donio te da je njenim donošenjem prekoračio svoje ovlasti, puno češće se medijskim prostorom prenosi i širi u vidu izjava zvaničnika/ca. 

Među onima koji/e su osudili/e odluku visokog predstavnika i osporili/e posljednju njegovu odluku bili/e su i brojni/e nositelji/ke političkih funkcija iz Republike Srpske. Mediji takve izjave mahom prenose bez ikakvog dovođenja u pitanje njihove tačnosti te ih često u naslovima pritom predstavljaju kao činjenice. Upravo je odabir izjava koje određeni mediji prenose, kao i način na koji se one predstavljaju, jedan od najrasprostranjenijih vidova pristrasnog i manipulativnog izvještavanja.

Stoga u nastavku slijedi analiza u kojoj donosimo odgovore na pitanja čije su izjave javni mediji u RS prenosili povodom posljednje Schmidtove odluke, koliko je takvih izjava bilo i šta je njihov sadržaj, kao i da li je moguće pronaći bilo kakve članke i izjave u kojima se ne zastupa isti narativ.

Kako su RTRS i Srna izvještavali o odluci visokog predstavnika?

Javni emiter Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) te novinska agencija Republike Srpske (Srna) prenosili su isključivo izjave i mišljenja onih koji su se Schmidtovoj odluci protivili, dok se drugačiji stavovi nisu mogli pročitati ni u jednom od članaka na ova dva portala.

Tokom 12, 13. i 14. aprila 2022. godine na portalu RTRS-a objavljen je 31 članak o odluci visokog predstavnika. Gotovo svi navedeni članci o odluci izvještavali su negativno, prenoseći ocjene različitih zvaničnika/ca i analitičara/ki iz Republike Srpske. S druge strane, tek jedan članak o odluci izvijestio je neutralno. Riječ je o inicijalnom članku od 12. aprila, u kojem se čitateljima/kama RTRS-a saopštava informacija o tome da je visoki predstavnik donio spomenutu odluku. Nakon toga, u trideset članaka koji su na portalu RTRS-a objavljeni za manje od tri dana o odluci i visokom predstavniku, govori se, nedvosmisleno, osuđujućim tonom.

Slična situacija je i sa novinskom agencijom Srna, koju RTRS navodi kao izvor za četrnaest svojih članaka. Bez obzira na to ko je izvor članaka, ova dva portala uglavnom su prenosila iste izjave zvaničnika/ca i drugih političkih subjekata iz Republike Srpske. Na portalu novinske agencije Srna je tokom 12, 13. i 14. aprila 2022. godine objavljeno 28 članaka u kojima se tematizuje odluka visokog predstavnika. Kao i u slučaju RTRS-a, članak u kojem se samo navodi da je odluka donesena jedini je pisan u neutralnom tonu, dok su preostali o odluci izvještavali negativno. 

Čije su izjave ovi portali prenosili i šta je bio njihov sadržaj?

U člancima u kojima se o odluci visokog predstavnika izvještava negativno prenosile su se, između ostalog, izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika (1, 2, 3, 4, 5, 6), poslanice SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanje Vulić (1, 2), generalnog sekretara Vlade RS Siniše Karana (1, 2, 3, 4, 5), poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Srđana Mazalice (1, 2), potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Denisa Šulića (1, 2), savjetnika Milorada Dodika Radovana Kovačevića (1, 2, 3, 4) i drugih. 

Među onima koji su osudili odluku visokog predstavnika je i Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini (1, 2), u čijoj se objavi navodi da se Schmidt navodno ne može smatrati visokim predstavnikom te se od Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) traži da njegovu odluku poništi. 

U člancima Radio-televizije Republike Srpske i novinske agencije Srna osporava se legitimitet visokog predstavnika, kao i razmjera ovlaštenja koja on ima, te pravna utemeljenost njegove odluke. Naslovi jednog dijela takvih članaka, od kojih su u nekim izjave sagovornika/ca predstavljene kao činjenice, bez navođenja da su u pitanju izjave, glase:

NE POSTOJE BONSKA OVLAŠTENJA, JER NE POSTOJI NI VISOKI PREDSTAVNIK (Srna, 12.4.2022)

ŠMIT NEMA PRAVO DA RADI BILO ŠTA U BiH (Srna, 12.4.2022)

Karan za RTRS: Šmit nema pravo da donosi akte zakonodavne prirode (VIDEO) (RTRS, 12.4.2022)

ŠMIT SUSPENDOVAO ISKLJUČIVO SVOJ SOPSTVENI RAZUM (Srna, 13.4.2022)

Višković: Odluka Šmita - brutalni napad na legitimno pravo Srpske (RTRS, 13.4.2022)

O tačnosti nekih od tvrdnji političkih aktera/ki pisao je naš partnerski portal Istinomjer u analizi od 13. aprila, koju možete pročitati ovdje. Istinomjer je u ovoj analizi tvrdnju potpredsjednika NSRS Denisa Šulića o tome da je “Dejtonskim mirovnim sporazumom državna imovina data na raspolaganje Republici Srpskoj”, koju su bez dodatnog pojašnjenja objavili i RTRS i Srna, ocijenio kao neistinu. 

Odakle potiče osporavanje visokog predstavnika i njegovih odluka i da li je utemeljeno?

Narativ o nepriznavanju odluka Christiana Schmidta zasnovan je u velikoj mjeri na tvrdnji da Schmidtovo imenovanje nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a, što ga, prema velikom broju zvaničnika/ca i medija iz Republike Srpske, navodno čini nelegitimnim.

Ipak, ovaj stav nije zasnovan na činjenicama. U analizi Istinomjera od 7.6.2021. godine navodi se da je tačno da Schmidtovo imenovanje nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a, ali je objašnjeno da to Shmidta ne čini nelegitimnim, jer takva potvrda ne predstavlja uslov za imenovanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Schmidt, dakle, od svog imenovanja u maju 2021. godine jeste visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. Ovlaštenja da donese Nalog o obustavljanju primjene Zakona o nepokretnoj imovini on je, također suprotno tvrdnjama brojnih zvaničnika/ca čije su izjave prenosili RTRS i Srna, imao. 

Naime, kako se pojašnjava u samom nalogu, ova Schmidtova odluka u skladu je sa Aneksom 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Dejtonski sporazum), koji se odnosi na Sporazum o civilnoj provedbi. U njemu se, između ostalog, navodi da će visoki predstavnik “olakšati rješenje bilo kojih poteškoća koje nastanu provedbom civilnoga rješenja, ako Visoki predstavnik prosudi da je to potrebno”, kao i da “ima ovlaštenje za konačnu interpretaciju ovoga Sporazuma o civilnoj provedbi mirovnoga rješenja”.

Nadalje, autoritet visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da donese ovakve odluke, objašnjava se u Nalogu, počiva i na stavu XI. 2. Zaključka Konferencije za provedbu mira, održane u Bonu 1997. godine, “u kojem je Vijeće za provedbu mira pozdravilo namjeru visokog predstavnika da iskoristi svoj konačni autoritet u zemlji u pogledu tumačenja Sporazuma o civilnoj provedbi Mirovnog ugovora kako bi pomogao u iznalaženju rješenja za probleme”, kako je prethodno rečeno, “donošenjem obvezujućih odluka, kada to bude smatrao neophodnim”, u svezi s određenim pitanjima, uključujući (u skladu s točkom (c) ovog stavka) i “mjere u svrhu osiguranja provedbe Mirovnog sporazuma na čitavom području Bosne i Hercegovine i njezinih entiteta”. 

Jasno je, dakle, da je ova odluka u skladu sa ovlaštenjima koja Christian Schmidt ima kao visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. 

Jasno je i da su javni emiter Radio-televizija Republike Srpske, kao i novinska agencija Srna, o odluci visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta izvještavali jednostrano, prenoseći isključivo mišljenja zvaničnika/ca iz Republike Srpske koji/e sa odlukom nisu saglasni/e.

Shodno činjenicama, izvještavanje RTRS-a i Srne o odlukama visokog predstavnika, u kojem jasno dominiraju stavovi jedne političke opcije, odnosno vladajuće koalicije i njenih dužnosnika/ca, ocjenjujemo kao pristrasno izvještavanje, budući da u njemu nije pružen prostor bilo kakvim izjavama u kojima se iznose drugačiji stavovi.

Naslov

8.9.2023: Članci agencije Srna koji su ocijenjeni u ovoj analizi naknadno su povezani sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pristrasno izvještavanje 13.04.2022

Srna: НЕШИЋ: НЕДЕМОКРАТСКИ И АНТИДЕЈТОНСКИ ПОТЕЗ ШМИТА

БАЊАЛУКА, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Недемократски и антидејтонски потез Кристијана Шмита захтијева јединствен одговор свих политичких партија из Републике С...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 14.04.2022

RTRS: Додик поручио Шмиту: Спусти се на земљу

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је Кристијану Шмиту да се спусти на земљу на којој иначе није високи представник.

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 12.04.2022

Srna: БиХ ЈЕ КЛАСИЧАН ПРОТЕКТОРАТ

БАЊАЛУКА, 12. АПРИЛА /СРНА/ - Професор уставног права Синиша Каран изјавио је поводом одлуке Кристијана Шмита о "обустављању Закона о непокретној имов...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 12.04.2022

RTRS: Оштра реаговања из Српске на Шмитову одлуку (ВИДЕО)

Из Републике Српске стижу оштра реаговања на одлуку њемачког дипломате Кристијана Шмита да обустави Закон о непокретној имовини Републике Српске која...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 13.04.2022

RTRS: Амбасада Русије у БиХ: Од ПИК-а захтијевамо да поништи такозвану одлуку Шмита

Амбасада Руске Федерације у БиХ у свом саопштењу потврђује принципијелни став Руске Федерације да се њемачки држављанин Кристијан Шмит без сагласности...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 14.04.2022

RTRS: Цвијановић: Потребно разговарати, а не пријетњама и санкцијама покушавати замијенити дијалог (ВИДЕО)

Притисци на Републику Српску и њене представнике су стални, укључујући и притисак да се не потпише указ о проглашењу Закона о непокретној имовини Репу...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 14.04.2022

RTRS: Нешић: Морамо стати уз Српску

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић очекује да буде сазвана сједница Народне скупштине Републике Српске и да сви заједно, и опозиција и власт, дођу до потез...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 14.04.2022

Srna: СРПСКА НЕЋЕ ОДУСТАТИ ОД ОНОГ ШТО ЈОЈ ПРИПАДА ПО ДЕЈТОНУ

САРАЈЕВО, 14. АПРИЛА /СРНА/ - Република Српска, без обзира на све притиске, неће одустати од борбе за оно што јој припада по Дејтонском споразуму и тр...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 12.04.2022

RTRS: Вулић: Не постоје бонска овлаштења, јер не постоји ни високи представник

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је Срни да не постоје бонска овлаштења, јер не постоји високи пр...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 14.04.2022

RTRS: Руска амбасада у БиХ: Шмит није именован као његови претходници

Амбасада Руске Федерације у БиХ реаговала је на нове изјаве Кристијана Шмита. У свом саопштењу кажу да углавном избјегавају да коментаришу изјаве обич...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 13.04.2022

Srna: ВИШКОВИЋ: ШМИT НА TУРИСTИЧКОМ ПУTОВАЊУ У БЕОГРАДУ

БАЊАЛУКА, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да за Српску "туристичко путовање" представља данашњи планирани одла...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 14.04.2022

RTRS: Бореновић: Наметнуте одлуке не доприносе стабилизацији унутрашњих прилика

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је Срни да је против било каквог наметања одлука мимо институција у овој земљи, јер то није добро и не доп...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 13.04.2022

Srna: СУТРА СТУПА НА СНАГУ ЗАКОН О НЕПОКРЕТНОЈ ИМОВИНИ

БАЊАЛУКА, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће Закон о непокретној имовини Републике Српске која се корис...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 14.04.2022

RTRS: Ковачевић: Српска неће одустати од оног што јој припада по Дејтону

Република Српска, без обзира на све притиске, неће одустати од борбе за оно што јој припада по Дејтонском споразуму и тражи да се у складу са овим спо...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 13.04.2022

Srna: ОДБАЦИТИ НАМЕТАЊЕ ШМИТА И ЊЕГОВЕ ОСВЕТНИЧКЕ ОДЛУКЕ

БРАТУНАЦ, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Самозвани високи представник у БиХ Кристијан Шмит наставља вјековну, традиционалну германску мржњу и осветољубивост прем...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 12.04.2022

Srna: ШМИТ СЕ МАЛО ЗАИГРАО, МОРАО БИ ДА ЗНА ДА ОВО НИЈЕ 1941. ГОДИНА, ВЕЋ 2022.

БАЊАЛУКА, 12. АПРИЛА /СРНА/ - Посланик СНСД-а у Народној скупштини Реепублике Српске Душица Шолаја изјавила је Срни да бонска овлаштења нису дејтонска...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 14.04.2022

RTRS: РУГИПП наставља са редовим радом у вези имовинско-правних односа

Стручни колегијум Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове закључио је данас да ће наставити са обављањем редовних послова и задатака...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 12.04.2022

Srna: НЕ ПОСТОЈЕ БОНСКА ОВЛАШТЕЊА, ЈЕР НЕ ПОСТОЈИ НИ ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК

САРАЈЕВО, 12. АПРИЛА /СРНА/ - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је Срни да не постоје бонска овлаш...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 13.04.2022

RTRS: Лукић - Мазалица: Наставак старе приче о наметању закона високог представника (ВИДЕО)

На политичкој сцени у БиХ је наставак једне старе приче која је започета 2005. године када је високи представник донио Закон о забрани располагања држ...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 14.04.2022

RTRS: Вучић рекао Шмиту да је против примјене бонских овлашћења

Предсједник Србије Александар Вучић током данашњег сусрета у Београду са њемачким дипломатом Кристијаном Шмитом изразио је јасно неслагање са посљедњи...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 12.04.2022

Srna: КАРАН: СРПСКА НЕЋЕ ПОШТОВАТИ ШМИТОВУ ОДЛУКУ

БАЊАЛУКА, 12. АПРИЛА /СРНА/ - Генерални секретар Владе Републике Српске Синиша Каран рекао је да Република Српска неће поштовати данашњу одлуку Кристи...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 13.04.2022

RTRS: Додик: Није проблем Милорад Додик, већ чињеница да постоји и постојаће Република Српска

Српски чан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је потпуно јасно да није проблем Додик, већ што се одређени кругови нису помирили да Ре...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 14.04.2022

RTRS: Додик: Енормно мијешање страних земаља у унутрашња питања БиХ (ВИДЕО)

Очигледно је енормно мијешање страних земаља у унутрашња питања БиХ, то је само доказ да је БиХ земља протектората - рекао је предсједник СНСД-а Милор...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 12.04.2022

Srna: ИМОВИНА СРПСКЕ ЈЕ ИМОВИНА СРПСКЕ И ТУ НЕ ПОМАЖУ НИ БОНСКА ОВЛАШТЕЊА

БАЊАЛУКА, 12. АПРИЛА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је имовина Републике Српске имовина Републике Српске и т...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 14.04.2022

RTRS: Цвијановић: Потребно разговарати, а не пријетњама и санкцијама покушавати замијенити дијалог (ВИДЕО)

Притисци на Републику Српску и њене представнике су стални, укључујући и притисак да се не потпише указ о проглашењу Закона о непокретној имовини Репу...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 13.04.2022

Srna: ОД УСТАВНОГ СУДА ЗАТРАЖЕНА ОЦЈЕНА УСТАВНОСТИ ЗАКОНА О НЕПОКРЕТНОЈ ИМОВИНИ СРПСКЕ

САРАЈЕВО, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Шест делегата Дома народа Парламентарне скупштине БиХ упутило је данас Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности За...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 13.04.2022

RTRS: Нешић: Недемократски потез Шмита

Недемократски и антидејтонски потез Кристијана Шмита захтијева јединствен одговор свих политичких партија из Републике Српске, и власти и опозиције, ј...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 13.04.2022

RTRS: Додик: Остајем досљедан - поштујем Дејтон, нећу се повиновати правилима страних сила

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да настоји да остане досљедан политици коју води - поштивању Дејтонског споразума - а не да се...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 13.04.2022

RTRS: Додик: Санкције Британије и покушај Шмита - притисак на Српску; Закон ће ступити на снагу (ВИДЕО)

Санкције Велике Британије и покушај Кристијана Шмита да суспендује Закон о непокретној имовини Републике Српске, у координацији су притиска на Републи...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 13.04.2022

RTRS: Вишковић: Одлука Шмита - брутални напад на легитимно право Српске

Питање непокретне имовине ријешено је потписивањем Дејтонског мировног споразума и ниједна нелегална одлука нелегалног постављеног страног чиновника н...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 13.04.2022

RTRS: Кошарац: Шмит саопштио одлуке које су писане у централи СДА

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да су одлуке о имовини, које је саопштио њемачки држављанин...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 13.04.2022

RTRS: Додик: Санкције Британије и покушај Шмита - притисак на Српску; Закон ће ступити на снагу (ВИДЕО)

Санкције Велике Британије и покушај Кристијана Шмита да суспендује Закон о непокретној имовини Републике Српске, у координацији су притиска на Републи...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 14.04.2022

Srna: ВУЧИЋ РЕКАО ШМИТУ ДА ЈЕ ПРОТИВ ПРИМЈЕНЕ БОНСКИХ ОВЛАШЋЕЊА

БЕОГРАД, 14. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједник Србије Александар Вучић током данашњег сусрета у Београду са њемачким дипломатом Кристијаном Шмитом изразио ј...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 12.04.2022

RTRS: Додик: Имовина Српске је имовина Српске и ту не помажу ни бонска овлаштења (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је имовина Републике Српске имовина Републике Српске и ту не помажу ни бонска, нити би...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 13.04.2022

RTRS: СПС: Против наметања ОХР-а и скретања пажње са животних питања грађана Српске

СПС остаје при ставу да никаква наметања нису прихватљива за Републику Српску, те да сви они који повлаче такве потезе сносе и пуну одговорност за пос...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 13.04.2022

Srna: НИЈЕ ПРОБЛЕМ МИЛОРАД ДОДИК, ВЕЋ ЧИЊЕНИЦА ДА ПОСTОЈИ И ПОСTОЈАЋЕ РЕПУБЛИКА СРПСКА

БАЊАЛУКА, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Српски чан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је потпуно јасно да није проблем Додик, већ што се одређе...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 12.04.2022

RTRS: Шулић: Имовина припада Српској и то не може промијенити ниједна одлука (ВИДЕО)

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић поручио је да имовина Српске припада Републици упркос одлуци Кристијана Шмита о "обустав...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 12.04.2022

Srna: ШМИТ НЕМА ПРАВО ДА РАДИ БИЛО ШТА У БиХ

БАЊАЛУКА, 12. АПРИЛА /СРНА/ - Замјеник шефа клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица рекао је Срни да је њемачки ди...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 12.04.2022

RTRS: Мазалица за РТРС: Шмитова одлука није правно утемељена (ВИДЕО)

Кристијан Шмит нема права да намеће законе у БиХ, изјавио је посланик СНСД-а Срђан Мазалица за РТРС.

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 14.04.2022

Srna: СУСРЕТ ШМИТА СА ВУЧИЋЕМ - ПОКУШАЈ ВЛАСТИТЕ ЛЕГИТИМАЦИЈЕ КАО ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА

БАЊАЛУКА, 14. АПРИЛ /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да Кристијан Шмит није изабран за високог представника у складу с...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 12.04.2022

Srna: ИМОВИНА ПРИПАДА СРПСКОЈ И ТО НЕ МОЖЕ ПРОМИЈЕНИТИ НИЈЕДНА ОДЛУКА

БАЊАЛУКА, 12. АПРИЛА /СРНА/ - Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић поручио је да имовина Српске припада Републици упркос одлу...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 12.04.2022

Srna: У БиХ СЕ СПРОВОДИ ПРАВНО НАСИЉЕ

БАЊАЛУКА, 12. АПРИЛА /СРНА/ - Шеф Клуба посланика Демоса у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић изјавила је вечерас Срни да одлука...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 13.04.2022

Srna: ШМИТ СУСПЕНДОВАО ИСЉУЧИВО СВОЈ СОПСТВЕНИ ЗДРАВ РАЗУМ

БАЊАЛУКА, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић рекао је Срни да је евидентно да је Кристијан Шмит стварно...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 13.04.2022

RTRS: Karan: Pored Ustavnog suda najveći remetilački faktor u BiH su stranci (VIDEO)

Pored Ustavnog suda najveći remetilački faktor u BiH su stranci, rekao je za emisiju Telering profesor ustavnog prava Siniša Karan.

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 13.04.2022

Srna: ШМИТ САОПШТИО ОДЛУКЕ КОЈЕ СУ ПИСАНЕ У ЦЕНТРАЛИ СДА

САРАЈЕВО, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да су одлуке о имовини, које ј...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 12.04.2022

Srna: ШМИТ НЕМА ПРАВА ДА НАМЕЋЕ ИЛИ УКИДА ЗАКОНЕ

БАЊАЛУКА, 12. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједник НПС-а Дарко Бањац изјавио је Срни да Кристијан Шмит нема права да намеће ни укида законе.

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 14.04.2022

RTRS: Ђокић: Дефинисати изјаву којом би осудили мијешања у унутрашња питања у БиХ (ВИДЕО)

У наредном периоду треба позвати све политичке партије у Републици Српској да заједно дефинишемо изјаву којом би осудили мијешања у унутрашња питања у...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 12.04.2022

Srna: ШМИТОВА ОДЛУКА НЕЋЕ ПРОЋИ

БАЊАЛУКА, 12. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић изјавио је вечерас Срни да одлука Кристијана Шмита о "обустављању Закона о...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 14.04.2022

RTRS: Додик: Сусрет Шмита са Вучићем - покушај властите легитимације као високог представника

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да Кристијан Шмит није изабран за високог представника у складу са процедурама које прописује...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 13.04.2022

Srna: ШМИТОВ ПРЕСЕДАН НЕЋЕ ПРОЋИ

БАЊАЛУКА, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија сматра преседаном одлуку Кристијана Шмита да "обустави Закон о непокре...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 13.04.2022

RTRS: Порука из Српске: Питање непокретне имовине ријешено Дејтонским споразумом (ВИДЕО)

Питање непокретне имовине ријешено је потписивањем Дејтонског мировног споразума и ниједна нелегална одлука нелегално постављеног страног чиновника не...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 13.04.2022

RTRS: Ђокић: Међународна заједница пољуљала тешко постигнути мир

Потез Кристијана Шмита којим покушава да обустави од извршења указ предсједника Републике Српске о проглашењу Закона о непокретној имовини Српске још...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 13.04.2022

RTRS: Тегелтија о санкцијама и Шмитовом потезу: Овакве одлуке не рјешавају проблеме (ВИДЕО)

Санкције Велике Британије уведене српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић су скретање пажње...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 14.04.2022

Srna: ШМИТ НИЈЕ ИМЕНОВАН КАО ЊЕГОВИ ПРЕТХОДНИЦИ

САРАЈЕВО, 14. АПРИЛА /СРНА/ - Амбасада Русије у БиХ саопштила је да њемачки држављанин Кристијан Шмит није добио одобрење Савјета безбједности УН, так...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 13.04.2022

Srna: ВИШКОВИЋ: СРПСКА ИМА УСТАВНО ПРАВО ДА СЛОБОДНО РАСПОЛАЖЕ СВОЈОМ ИМОВИНОМ

БАЊАЛУКА, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Питање непокретне имовине ријешено је потписивањем Дејтонског мировног споразума и ниједна нелегална одлука нелегално по...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 12.04.2022

RTRS: Каран за РТРС: Шмит нема право да доноси акте законодавне природе (ВИДЕО)

Човјек који се представља као високи представник Кристијан Шмит, таман и да јесте високи представник, нема право да доноси акте законодавне природе, и...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 13.04.2022

Srna: ЗАХТЈЕВ ПИК-у ДА ПОНИШТИ ШМИТОВУ ОДЛУКУ

САРАЈЕВО, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Амбасада Руске Федерације у БиХ затражила је од партнера из Управног одбора Савјета за спровођење мира /УО ПИК/ да пониш...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 12.04.2022

Srna: ЊЕМАЧКИ ДИПЛОМАТА ПОКУШАВА ДА ОНЕМОГУЋИ РАЗВОЈ ЛОКАЛНИХ ЗАЈЕДНИЦА

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 12. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић рекао је да њемачки дипломата Кристијан Шмит...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 14.04.2022

Srna: ДОДИК ПОРУЧИО ШМИТУ: СПУСТИ СЕ НА ЗЕМЉУ

БАЊАЛУКА, 14. АПРИЛА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је Кристијану Шмиту да се спусти на земљу на којој иначе није висок...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 13.04.2022

Srna: СТРАНЦИ И УСТАВНИ СУД СУ НАЈВЕЋИ РЕМЕТИЛАЧКИ ФАКТОР У БиХ

БАЊАЛУКА, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Професор уставног права Синиша Каран изјавио је вечерас да су странци, уз Уставни суд БиХ, највећи реметилачки фактор у...

 • Pristrasno izvještavanje