ШМИТ НЕМА ПРАВО ДА РАДИ БИЛО ШТА У БиХ

Izvor/medij: Srna
Ocjena: Pristrasno izvještavanje
Raskrinkano u: Jednostrano izvještavanje javnih medija u RS o odluci visokog predstavnika

БАЊАЛУКА, 12. АПРИЛА /СРНА/ - Замјеник шефа клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица рекао је Срни да је њемачки дипломата Кристијан Шмит нема право да било шта ради у БиХ.

 

Мазалица је рекао да високи представник не постоји у БиХ, јер нико није именован у складу са процедурама у Савјету безбједности УН и да нема ко да наметне закон.

"Сматрамо да је наметање закона и кориштење бонских овлаштења нешто што је превазиђено. То је неки институт који је апсолутно непостојећи и нелегалан и на то су указивали из Венецијанске комисије и други. То је нешто што није дато Дејтонским споразумом ни Савјету за спровођење мира /ПИК/, па ни ПИК није могао пренијети овлаштења на високог представника", нагласио је Мазалица.

Он је поручио да је Закон о непокретној имовини Српске који је "наводно стављен ван снаге", у потпуности у складу са Уставом.

Мазалица, који је и члан Законодавног одбора Народне скупштине Српске, каже да Закон и непокретној имовини има уставни основ.

"Члан 68 Устава Републике Српске даје право Српској да уређује својинско-правне односе. По апелацији Алије Изетбеговића из 2000. године Уставни суд одбио је његову иницијативу да се суспендује члан 68, став 6, Устава Српске `јер није у складу са Уставом БиХ`. За одлуку о одбијању његове апелације гласало је чак и двоје бошњачких судија Касим Бегић и Азра Омерагић", појаснио је Мазалица.

Мазалица наглашава да то значи да и одлука Уставног суда из 2012. године и посљедња у вези са пољопривредним земљиштем нису у складу са претходним одлукама.

Он истиче да је проблем настао тако што се питање сукцесије у БиХ "закотрљало и обухватило је много више имовине од оне која се налазила ван територије БиХ, а која би требала припасти БиХ".

"Бошњачка страна је хтјела и искористила прилику да у то питање убаци што више имовине и да на тај начин, не само обезбиједи имовину за функционисање институција БиХ, што није спорно, него да Српску развласти у смислу уређивања имовинско-правних односа и посједовања имовине и да уређивање тог питања пребаци на ниво БиХ, за шта не постоји уставни основ", рекао је Мазалица.

Њемачки дипломата Кристијан Шмит изјавио је данас да је обуставио Закон о непокретној имовини Републике Српске која се користи за функционисање јавне власти.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 10. фебруара Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић објавила је Указ о проглашавању овог закона 7. априла, а Закон је требало да ступи на снагу у четвртак, 14. априла.

Članak indeksiran 21. 04. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me