СТРАНЦИ И УСТАВНИ СУД СУ НАЈВЕЋИ РЕМЕТИЛАЧКИ ФАКТОР У БиХ

Izvor/medij: Srna
Ocjena: Pristrasno izvještavanje
Raskrinkano u: Jednostrano izvještavanje javnih medija u RS o odluci visokog predstavnika

БАЊАЛУКА, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Професор уставног права Синиша Каран изјавио је вечерас да су странци, уз Уставни суд БиХ, највећи реметилачки фактор у БиХ и да је унутрашњи дијалог кључ свих рјешења у БиХ.

 

Каран је истакао да ће БиХ кренути у вријеме стабилизације онда када лидер СДА Бакир Изетбеговић схвати да су његови саговорници лидери СНСД-а Милорад Додик и ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

Он је навео да БиХ руше, прије свега, међународна заједница која је изашла из свог мандата, те ОХР који јесте дејтонска творевина, али је потпуно изашао из свог мандата до те мјере да су та канцеларија и сви високи представници постали негација свега, а прије свега БиХ.

"Не познајем данас, а ни у некој ранијој историји овакву врсту протектората. Теорија је не познаје. Имате човјека којег оспорава и међународна заједница, дакле једног обичног грађанина који влада вашом државом и који је употријебио и злоупотријебио све интрументе легалних органа власти", навео је Каран, који је и секретар Владе Републике Српске.

Он је рекао да је Република Српска снажна и да је њена снага увијек била у народу и политичком руководству, као и да БиХ није унитарна држава већ изразито федерална држава са специфичним федералним елементима.

Каран је истакао да је Република Српска настала на бази јединства и да се не смије дозволити да се губи због непостојања јединства.

"Јединство је ријеч коју понављамо већ 27 година након потписивања Дејтонског мировног споразума. Често нам је недостајало", рекао је Каран за РТРС, подсјетивши како се 1997. године због нејединства дошло у ситуацију да се Српска "подијели на два фронта".

Каран је навео да би политика требала слушати народ који је за јединство и да су зато добри избори да се казне они који не слушају народ.

Одговарајући на питање да ли ће се БиХ распасти, Каран је одговорио да то зависи од оних који руше Устав, а то су десктруктивни дио међународне заједнице као што је Велика Британија, скупа са ОХР-ом и домаћим снагама - Уставним судом БиХ и бошњачком политичком елитом.

"Они сви нису никада прихватили Републику Српску као стварност, као чињеницу и као пола државе, и то је највећи проблем у БиХ", рекао је Каран.

Каран је поновио да је за Републику Српску ништава одлука коју је донио Кристијан Шмит о обустављању Закона о имовини Српске и да та одлука не би смјела произвести правно дејство.

"Он /Шмит/ тиме што доноси закон, руши изборни систем, политичка изборна права, политичку вољу, руши демократију и парламентаризам. Све руши том својом одлуком", рекао је Каран, додајући да је "од како је свијета и вијека" онај ко посједује и користи имовину њен власник.

Каран је истакао да је унутрашњи дијалог у БиХ кључ свих рјешења и да ће бити напретка када политички лидери из Федерације БиХ кажу "пуним устима Република Српска", а не како сада кажу само "РС".

Он је рекао да Велика Британија није увела санкције Милораду Додику и Жељки Цвијановић, него српском члану Предсједништва БиХ и предсједнику Републике Српске и да сви они који скривено или нескривено подржавају те санкције, немају отпора према томе или се прећутно смјешкају у себи - кажу санкције су Додику и Цвијановићевој, што је перфидни смисао санкција.

"Нису они обављали дјелатности као грађани, него као предсједник Републике и свих грађана Српске који је дужан да представља њено јединство. Српски члан Предсједништва БиХ представља ентитет - Републику Српску у тијелу које се зове шеф државе", рекао је Каран и навео да су ово санкције за све грађане Српске и ентитет Републику Српску.

Članak indeksiran 21. 04. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me