ОД УСТАВНОГ СУДА ЗАТРАЖЕНА ОЦЈЕНА УСТАВНОСТИ ЗАКОНА О НЕПОКРЕТНОЈ ИМОВИНИ СРПСКЕ

Izvor/medij: Srna
Ocjena: Pristrasno izvještavanje
Raskrinkano u: Jednostrano izvještavanje javnih medija u RS o odluci visokog predstavnika

САРАЈЕВО, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Шест делегата Дома народа Парламентарне скупштине БиХ упутило је данас Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске.

 

Захтјев су потписали Бакир Изетбеговић, Асим Сарајлић и Амир Фазлић из СДА, Муниб Јусуфовић из СББ-а, Денис Бећировић из СДП-а и делегат хрватског народа Златко Милетић који је напустио ДФ, а у име њих предао га је замјеник министра за људска права и избјеглице у Савјету министара Џевад Махмутовић.

Потписници су у захтјеву навели да сматрају да се оваквим законским рјешењем у Закону о непокретној имовини Републике "крше многобројне одредбе Устава БиХ", преносе федерални медији.

Они од Уставног суда траже да овај захтјев третира као хитан јер су, како су навели, "посљедице неуставне одредбе веома штетне за БиХ".

Њемачки дипломата Кристијан Шмит рекао је јуче да је "обуставио Закон о непокретној имовини Републике Српске која се користи за функционисање јавне власти", а који је Народна скупштина Републике Српске усвојила 10. фебруара.

Званичници Републике Српске недвосмислено поручују да је имовина која се налази на територији Републике Српске, имовина Српске а да институције на нивоу БиХ могу да је користе уколико за то има потребе, јер је тако наведено у Дејтонском мировном споразуму, односно Уставу БиХ.

Članak indeksiran 21. 04. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me