ВИШКОВИЋ: ШМИT НА TУРИСTИЧКОМ ПУTОВАЊУ У БЕОГРАДУ

Izvor/medij: Srna
Ocjena: Pristrasno izvještavanje
Raskrinkano u: Jednostrano izvještavanje javnih medija u RS o odluci visokog predstavnika

БАЊАЛУКА, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да за Српску "туристичко путовање" представља данашњи планирани одлазак њемачког дипломате Кристијана Шмита у Београд на разговор са предсједником Сребије Александром Вучићем.

 

"Вучић је предсједник суверене земље и његово је право да одлучи кога ће да прими", рекао је Вишковић новинарима у Народној скупштини Српске.

Вишковић је рекао да ће Шмит бити високи представник онда кад га потврди Савјет безбједности УН, како је предвиђено Уставом БиХ који се зове Дејтонски споразум, али и нагласио да БиХ није суверена све док таква функција не буде укинута.

Он је рекао и да ће се Српска бранити уколико међународна заједница покуша да на силу наметне укидање закона у вези са имовином.

"Не бих препоручио никоме да нас искушава. Ми ћемо се бранити и предузимаћемо мјере заштите колико ми били јаки или, према мишљењу неких других - нејаки. Нећемо се предати, нећемо дићи руке и подући бијелу заставу и рећи - `Ево, изволите радите све што сте намјеравали`", нагласио је Вишковић.

Говорећи о Шмитовој одлуци да суспендује Закон о непокретној имовини Српске, Вишковић је нагласио да је питање непокретне имовине ријешено потписивањем Дејтонског мировног споразума.

Он је навео и да ниједна нелегална одлука нелегално постављеног страног чиновника не може промијенити чињеницу да Српска има уставно и здраворазумско право да слободно располагаже својом имовином.

Вишковић истиче да је ријеч о бруталном нападу на легитимно право Републике Српске да доноси и усваја законе на својој територији.

"Предлагањем, а послије тога и усвајањем Закона о непокретној имовини, Република Српска само потврђује оно што је записно у Дејтону - да је непокретна имовина на територији Републике Српске њено власништво, а не БиХ, на које се сада нелегално покушава пренијети то право", нагласио је предсједник Владе.

Вишковић истиче да посљедња одлука такозваног високог представника међународна заједнице представља увертиру у отворено мијешање у рад Уставног суда БиХ, који је у више наврата до сада показао да није имун на притиске страног Фактора.

"Посебно врста лицемјерја и у томе што се тврди да се, усвајањем Закона о непокретеној имовини Републике Српске, наводно `нарушава правна безбједеност и инвестиционо окружење`. Напротив, управо се оваквим, нелегалним одлукаама нелегално постављених странаца, растјерују инвеститори и уводи потпуна правна нестабилност", истакао је Вишковић.

Članak indeksiran 21. 04. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me