КАРАН: СРПСКА НЕЋЕ ПОШТОВАТИ ШМИТОВУ ОДЛУКУ

Izvor/medij: Srna
Ocjena: Pristrasno izvještavanje
Raskrinkano u: Jednostrano izvještavanje javnih medija u RS o odluci visokog predstavnika

БАЊАЛУКА, 12. АПРИЛА /СРНА/ - Генерални секретар Владе Републике Српске Синиша Каран рекао је да Република Српска неће поштовати данашњу одлуку Кристијана Шмита и да све враћа у уставне оквире.

 

Каран је истакао да Шмитова одлука потврђује да БиХ нема имовину и да није ни држава у пуном капацитету.

Према његовим ријечима, неко ко се представља као високи представник нема право да доноси акте законодавне природе јер он није законодавна власт у БиХ.

"Све одлуке високог представнике су нелегалне и нелегимитивне", рекао је Каран новинарима у Народној скупштини Српске.

Према његовим ријечима, имовину у БиХ не ствара човјек који није ни високи представник.

"И ранији /високи представници/ су узимали овлаштења законодавних власти у БиХ, стварали својим такозваним одлукама основ, односно покушали укњижавати и направити титулара државне имовине", рекао је Каран, који је и професор уставног права.

Каран сматра да је ово најважније питање у БиХ у посљедњих 27 година, јер је питање имовине питање БиХ.

"Овдје је ријеч о кључном питању како је настала и шта је БиХ. Она се распала 1992. године и 1995. године није постојала. У томе је сва суштина проблема у БиХ. Српска и ФБиХ су 1995. године унијели своје државноправне капацитете и своју имовину у заједницу која се зове БиХ", навео је Каран.

Према његовим ријечима, послије 24 часа је свима јасно чему су служиле санкције симболима Српске - предсједник одржава јединство Српске, а у овако сложеној БиХ српски члан Предсједништва БиХ представља Српску и уноси њен капацитет у државну заједницу.

"Овим се потврђује не да БиХ нема имовину, већ није ни држава у пуном капацитету. Она је класични фактичкии уставноправни протекторат. У БиХ је нестао кључни елемент сваке државе, а тоје суверена државна власт. Неки непозвани грађанин је суверена власт у овој држави и ово није држава констутивних народа и два ентитета", истакао је Каран.

Њемачки дипломата Кристијан Шмит рекао је данас да је "обуставио Закон о непокретној имовини Републике Српске која се користи за функционисање јавне власти".

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 10. фебруара Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић објавила је Указ о проглашавању овог закона 7. априла, а Закон ступа на снагу у четвртак, 14. априла.

Članak indeksiran 21. 04. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me