ШМИТОВ ПРЕСЕДАН НЕЋЕ ПРОЋИ

Izvor/medij: Srna
Ocjena: Pristrasno izvještavanje
Raskrinkano u: Jednostrano izvještavanje javnih medija u RS o odluci visokog predstavnika

БАЊАЛУКА, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија сматра преседаном одлуку Кристијана Шмита да "обустави Закон о непокретној имовини Републике Српске", те истакао да то неће проћи.

 

Он је рекао да се нада да нико у Републици Српској, ни власт ни опозиција, није спреман да прихвати ту одлуку.

"Разумијем Шмита и његову позицију за коју је сам крив зато што је прихватио да ради оно за шта није добио одобрење. Ја могу да разумијем и његове страхове од политичког Сарајева. Страхове и поруке који се већ седам – осам дана упорно шаљу да поништи законе у Народној скупштини Републике Српске или да иде својој кући, како су гласили ставови свих политичких партија из Сарајева", истакао је Тегелтија новинарима у Бањалуци.

Тегелтија је додао да су јуче дошле и поруке да није довољно што је Шмит поништио један закон већ да мора стопирати још неке.

"Он има право на свој страх, он може да се тако понаша, али он не може уништавати Републику Српску. Он нема право то да ради", нагласио је Тегелтија.

Тегелтија је истакао да је сигуран да ће и власт и опозиција разумјети ове поруке и неће прихватити систем у коме постоји могућност да Народна скупштина ради, "а онда високи представник поништава те законе".

"Не знам коме требају такви избори. Не видим било ког народног посланика који жели бити народни посланик а да Кристијан Шмит, или неки други ако добије мандат високог преставника, поништава те одлуке", рекао је Тегелтија.

Он је истакао да мисли да ће у Републици Српској бити довољно снаге и храбрости да се супростави политици коју Кристијан Шмит покушава да намјести.

"Да ли ће бити политичких партија које ће ово прихватити? Вјероватно да. Али за њих слиједи оно што увијек слиједи - да народ на изборима казни увијек оне који покушавају да воде неку од издајничких политика", навео је Тегелтија.

Он каже да се сада долази у апсурдну сигурацију током које се у Сарајеву прича о европским интеграцијама и владавини права, а послије тога се поништавају закони које доноси Народна скупштина и прогласи указом предсједник Републике Српске.

Одговарајући на питање да ли након потеза Шмита има шансе да се договори расподјела имовине на нивоу БиХ, Тегелтија је рекао да имовина "нема шта да се распоређује".

"Имовина је дефинисана Уставом. Зна се шта је чија имовина. Ја се надам да сви овдје разумијемо да је питање имовине црвена линија за овај народ зато што када вам узму имовину онда вам остаје ништа. Сви покушаји да се од Републике Српске направи једна празна љуштура од које ћете имати назив и нећете ни о чему одлучивати је заиста бесмислена", истакао је Тегелтија.

Тегелтија је поновио да унутрашњег дијалога никада неће бити у БиХ јер једна страна БиХ увијек добија оно што тражи.

"Када из Сарајева седам дана непрестано понављате да Шмит мора поништити наведени закон или да иде својој кући онда се деси да седми дан поништи закон. Зашто би онда неко уопште учествовао у дијалогу у БиХ о било чему када ће постојати неко ко ће наметнути рјешење?", пита Тегелтија.


Кристијан Шмит јуче је рекао да је "обуставио Закон о непокретној имовини Републике Српске која се користи за Функционисање јавне власти".

Članak indeksiran 21. 04. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me